KOŠARKA

Trnovčević: Optužuju me zbog igrača koji su škartirani u BiH

Najomraženija osoba u bh. košarci

E. J.

17.12.2014

Da ima Facebook profil, vjerovatno bi do sada bio hakovan.

O Enesu Trnovčeviću u posljednjih je nekoliko dana ispisano više tekstova nego u prethodne dvije decenije, koliko se bavi menadžerskim poslom i zbog kojih je postao "državni neprijatelj broj jedan".

Zbog toga smo razgovor sa Trnovčević počeli pitanjem koga je to od igrača oteo bh. košarci, odveo u Sloveniju i dao državljanstvo?

- Nikoga nisam nigdje odvukao, već samo momcima koji su u BiH odbačeni kao škart pokušao otvoriti prostor da se bave sportom i od toga žive. I na to sam ponosan. Što se tiče državljanstava, nikome ništa nisam sređivao, niti sam moćan da to radim niti sam imao takve ambicije, već su slovenski savez i njeni selektori, za razliku od našeg saveza, prepoznali da u njih vrijedi nešto uložiti.

A kad već o tome govorimo, javno pozivam sve koji rade ili su radili u bh. savezu da mi navedu ime barem jednog igrača kojeg zastupam da je odbio poziv u reprezentaciju BiH i izabrao neku drugu. Svi igrači za koje me sada optužuju, kao što sam ranije govorio, postali su interesantni bh. savezu tek nakon što su napravili inozemne karijere.

O kojem broju Vaših igrača govorimo, a koji nastupaju za druge selekcije?

- Ne selekcije, već selekciju, jer je u pitanju samo Slovenija, igrali su ili igraju samo trojica i to, što je jako bitno reći, nakon što su škartirani u BiH. Prvi je Hasan Rizvić, kojeg u BiH niko nikad nije pozvao niti u jednu selekciju, a imao je već 19 godina.

Drugi je Mirza Begić, šutnut kao neperspektivan na pripremama bh. juniora na koje je čudom i bio pozvan. Treći je Alen Omić, kojeg u BiH niko nije htio pogledati. Otjeran je s treninga kadetske ekipe. Čak smo pokušali da Omić prije nekoliko godina ipak zaigra za BiH, ali se savezi nisu dogovorili.

A zašto se protiv mene vodi hajka kao da sam odveo maltene desetine igrača, reprezentativnog kalibra, a ne, ponavljam, škartiranih igrača, morate pitate one koji su plaćeni da tako pišu i koriste gebelsovske metode obračuna. Vjerovatno kriju svoju nesposobnost ili se ljute što od mene ne mogu dobiti ono što vjerovatno dobijaju od drugih.

Zašto ste birali baš klubove u Sloveniji kao odredite Vaših košarkaša?

- Zato što klubovi sa zapada kupuju uglavnom gotove proizvode, nemaju vremena da razvijajaju talente i čekaju da oni sazriju. Zbog toga su klubovi iz regiona mnogo bolje okruženje za igrače koji stasavaju.

Koji Vaši igrači nastupaju za reprezentacije BiH?

- Ove godine Jusuf Nurkić i Bojan Lulić. Prošle godine je nastupao Darijan Stipanović, trebao je i ove, ali se povrijedio.

Na današnjoj pres-konferenciji generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović optužio Vas je da ste lažljivac, koji muti vodu, pravi ljude ovcama, najavljuje i tužbu jer ste izjavili da je "Mahmutović uzeo 300.000 eura kako bi Emira Preldžića prepustio reprezentaciji Turske"?

- To nisam izjavio, već samo da sumnjam da je podijeljeno 300.000 eura na osnovu informacija iz neformalnih izvora. Međutim, nisam ni pročitao u izvještajima sa pres-konferencije da je KSBiH u svom zahtjevu za Preldžića priložio ključni dokument, a to da je Preldžić bio registriran u KSBiH kao bh. igrač. Morao je biti jer je igrao za juniore Čelika iz Zenice, a bio je i pozvan na pripreme naše juniorske reprezentacije.

Da taj dokument postoji, a, ponavljam, morao bi, i da je priložen u zahtjevu KSBiH prema FIBA-i sumnjam da bi, nakon Slovenije, mogao Preldžić biti registriran za Tursku. Ako nije tako, ako je zaista i taj papir priložen, a zahtjev uprkos tome odbijen, javno ću se izviniti Mahmutoviću.

I još jednom bih naglasio, nikada nisam bio menadžer Emira Preldžića, ni kada je odlazio u Sloveniju ni kada je odlazio u Tursku. To dolazi iz iste kuhinje kao i neke duge optužbe.

Čuli smo i to da je Jusuf Nurkić sa priprema reprezentacije iz Sarajeva u Zagreb otišao na lažni zahtjev menadžerske agencije, a ne zbog povrede koljena i posjete svom ljekaru?

- Jusuf je otišao u Zagreb na pregled zbog povrede koljena i to je činjenica. No, ja nisam prava adresa za to pitanje, jer je ta potvrda plod dogovora Haruna Mahmutovića i američke menadžerske agencije. To je dogovarano sa njima, a ne sa mnom.

Zašto nikad niste dostavili Košarkaškom savezu BiH ključni dokument, nalaz Jusufove magnetne rezonanse u Zagrebu?

- Kad zatraže, dobit će je, a nikad je nisu zatražili. I sada da je zatraže, dobit će je, samo uz jedan uslov, a to je da je javno objave. Znači, kako su sada znali sazvati pres-konferenciju da optuže mene i Jusufa, neka sazovu novu, prezentiraju nalaz i objave da li je Jusuf bio povrijeđen ili ne i službeno se izjasne je li Jusuf prevarant ili nije.

U većini optužbi upućenih prema Vama između redova se može pročitati da Jusuf, maltene, misli Vašom glavom, da vi dirigirate njegovim postupcima, da ste izrežirali njegov odlazak sa priprema…?

- Takve su optužbe smiješne. Jusuf je odrastao čovjek, sam misli svojom glavom. Čak sam u čitavoj situaciji ja bio taj koji je pokušavao smiriti tenzije s obje strane.

Nikome ne dam pinku

Zašto ratujete sa KSBiH na čijoj ste crnoj listi više od desetljeća?

- Reći ću vam, ne samo sa KSBiH, nego i sa sa prilično Saveza, pa i slovenskim, i klubova sam u zavadi. Ne kažem da je to slučaj sa KSBiH, ali, generalno, razlog je to što nikome ne dam "pinku".

Sa Mahmutovićem i Konakovićem nemam problem

Kakav odnos imate sa predsjednikom KSBiH Elmedinom Konakovićem i generalnim sekretarom Mahmutovićem?

- Nemam nikakve probleme ni s jednim ni s drugim. Šta god oni mislili, sa njima nemam problem.

Smijali su mi se za Jusufa

Mirza Begić, kojeg zastupate, napisao je na Facebook profilu da bi on bez vas "najvjerovatnije subotom na štandu radio na banovićkoj pijaci, Haso (Hasan Rizvić, op. a.) bi uživao u Zeničkoj željezari, Juka (Jusuf Nurkić) bi uzgajao bikove u Svojatu, a za Omaru (Alen Omić) ne zna, on je slučaj za sebe". Vaš komentar?

- Reći ću samo da to dovoljno pokazuje da je Mirza u BiH bio škartiran, da Hasan nikad nije pozvan u reprezentaciju, da Alen nije mogao ni sa jednom ekipom trenirati, a da su mi se za Jusufa smijali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.