KOŠARKA

Stigao sam u najjači šampionat u Evropi

Nenad Marković sjajno startovao na klupi Trabzona

Autor:E. JESENKOVIĆ

19.12.2014

Nenad Marković dugo je čekao, ali je angažman dočekao. I da je sam birao, teško da bi izabrao bolju situaciju.

Dobra ekipa, dobar budžet, s jakom navijačkom bazom... ali ne i megalomanskim ambicijama s obzirom na loš start u sezoni u turskom šampionatu (jedna pobjeda u sedam kola, sada su na 4-6).

Kvalitetan tim

- Trabzon je definitivno kvalitetna ekipa, nisu ušli dobro u ligu, ali nisu ni bez ambicija. Računajući Euročelendž kup, uvezali smo šest pobjeda zaredom od mog dolaska, što nije lako ostvariti ni u jednoj sredini, a pogotovo u ligi poput turske, za koju bih se usudio reći da je u ovom momentu najbolja u Evropi. Mnogo novca se ulaže, sve ekipe imaju po šest dobrih stranaca, svako svakoga može dobiti - kaže naš bivši reprezentativac i selektor.

Takav start malo je ko očekivao, posebno zato što se u ekipu nakon serije poraza uvukao gubitnički mentalitet. Ipak...

- Vratili smo dobru atmosferu pobjedom nad neugodnim Tofašem, a šlag na tortu bio je trijumf nad euroligašem Galatasarajem. Bio je to 100. meč Trabzona u prvenstvu Turske i prva pobjeda nad nekom od velikih ekipa iz Istanbula.

Vlasnici kluba poslije su mi rekli da je to bilo vrlo bitno, ne samo s rezultatske strane. Pobijediti jednog tako velikog rivala opravdava uloženi novac, pokazuje potencijal ekipe, donosi podršku navijača, a bilo ih je više od 6.000 u dvorani... - ističe Marković (46).

Jedno mjesto

Nakon što je loš start nagovijestio moguću borbu za opstanak, tako su pobjede već mnogima dale razlog da počnu govoriti o plej-ofu, ali ne i Markoviću.

- Ne bih želio opterećivati ekipu pričama u smislu šta i koliko možemo. Svi bismo voljeli da se okušamo u plej-ofu, ali usudio bih se reći da je sedam ekipa skoro pa zakovano.

Fener, Efes, Bešiktaš, Banvit, Karšijaka... po budžetu i svemu drugom su "unutra". Ostali, pa i mi, osuđeni smo na borbu za to jedno mjesto, što baš i nije lagan zadatak - rekao je Marković.

Pohvale Stipanoviću

Hvali Marković našeg reprezentativnog centra Andriju Stipanovića, koji je na prosjeku od približno 12 poena i pet skokova za 21 minutu po susretu u turskoj ligi u dresu Trabzona.

- Andrija igra dobro cijelu sezonu, on i Amerikanac Gani Laval (Lawal) drže balans na centru, odlično se nadopunjuju. Andrija i Novica Veličković, krilni igrač iz Srbije u redovima Trabzona, pomogli su mi u početku, iznijeli su svoje mišljenje o ekipi, na vrijeme su ukazali na neke stvari. Generalno, zadovoljan sam ekipom, dobro radimo, vidi se to i na rezultatima - kaže Nenad.

Tradicija je tu da se ruši

Marković kaže da bi nas, nakon nekoliko tragičnih eliminacija s evropskih prvenstva za "jednu pobjedu, loptu ili koš", napokon mogla poslužiti sreća, i to na EP-u u septembru iduće godine u Francuskoj.

Ipak, Nenad je svjestan da u grupi u kojoj su Francuska, Rusija, Finska, Poljska i Izrael, proći u drugi krug neće biti nimalo lak zadatak. Uostalom, protiv ovih rivala imamo 0-7 u prethodnim međusobnim duelima na EP-u.

- Tradicija nešto govori, ali tradicija je i tu da se ruši. Generalno, na EP-u nema laganih protivnika, a ni mi nismo slabi. Duško Ivanović je odličan trener, siguran sam da će dobro uklopiti ekipu, koja će, nadam se, biti u najjačem sastavu - rekao je Marković

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.