KOŠARKA

Dolazak Ivanovića, dominacija Igokee, bura u KK Bosna...

KOŠARKA Veliki događaji obilježili su 2014. godinu

Autor:E. JESENKOVIĆ

1.1.2015

Kad je bosanskohercegovačka košarka u pitanju, 2014. godina definitivno se ne može svrstati među "obične". U prvom je planu, naravno, bila naša seniorska reprezentacija.

Dolazak Duška Ivanovića mnogi su prihvatili s nevjericom, a čak su to sa podozrenjem gledali i kada je trofejni Crnogorac sjeo na selektorsku klupu. Tražili su "grešku u sistemu", ali je, barem u slučaju Ivanovića, nisu našli.

ivanovic-dusko-bih-italija48

Ivanović: Veliko ime na klupi BiH

Lider Teletović

Da se posla prihvatio s velikim entuzijazmom, govori i to da je u međuvremenu preuzeo kormilo grčkog i evropskog giganta, ekipe Panatinaikosa, ali mu ni to nije smetalo da naš brod bez potresa na parketu odvede do još jednog, devetog u historiji, plasmana na završnicu Evropskog prvenstva.

Mirza Teletović, danas već etablirana NBA vedeta, predvodio je reprezentaciju Bosne i Hercegovine protiv ipak nedoraslih Britanaca i Islanđana, i to kao prvi strijelac kompletnih kvalifikacija, koje su održane u avgustu 2014. Novi izazov bit će Eurobasket u septembru 2015. u Francuskoj, gdje pripremamo novi i možda nikad jači juriš na proboj u drugi krug.

Vrijedi istaknuti i proboj naše U-20 selekcije u A-diviziju. Kako su i ostale ekipe (kadeti, juniori) uspjele 2014. sačuvati status u istom razredu, Savez BiH može se pohvaliti da je među rijetkima koji u svim starosnim muškim kategorijama ima selekcije u najvišem rangu evropske košarke.

Na međunarodnu scenu izašle su i mlađe ženske bh. selekcije, a moguće je da će 2015. napokon biti formirana ženska seniorska reprezentacija.

Izbjegli gašenje

Klupsku scenu obilježila je dominacija Igokee. Aleksandrovčani su odbranili titulu, srušili i doskora neprelaznu prepreku zvanu Široki. Finansijska kriza nije zaobišla tim iz Hercegovine, koji s nekim novim klincima nema nimalo lagan put kroz domaću ligu.

Ipak, i to je bolje od agonije koju je preživljavao (a čini se prolazi i dalje) najveći bh. klub. Sarajevska Bosna formalno je izbjegla gašenje sporazumom o saradnji s KK Royal.

No, činjenica da su "Studenti" morali grb i naziv ustupiti drugom kolektivu da bi njihovo ime uopće opstalo, dovoljno govori o tome kako se i šta radilo u bivšem prvaku Evrope, kojeg su bivše uprave gurnule u finansijski minus od približno devet miliona maraka.

Tek je pobuna, koju su u finišu prošle sezone digli igrači i stručni štab, rezultirala dolaskom novih ljudi, koji su, ako ništa drugo, stali ukraj mutnim radnjama.

Zaokret u "slučaju Nurkić"?

"Slučaj Nurkić" već je opjevan u medijima i klasični je primjer kako se stvari mogu zakuhati kad se prljavi veš pere u javnosti.

Ipak, treba vjerovati da će 2015. godina donijeti i zaokret u odnosima na relaciji Košarkaški savez BiH - Jusuf Nurkić te da ćemo našu mladu NBA uzdanicu (član je Denver nagetsa) gledati u bh. dresu na Eurobasketu.

nurkic-jusuf-denver38

Nurkić: Sukob sa KSBiH 

Jednostavno, Jusuf, koji je propustio kvalifikacija u avgustu 2014. i zbog toga ušao u sukob sa čelnicima KSBiH, centar je kakvih je malo i u Americi i koji bi definitivno predstavljao ozbiljan izazov za svakog našeg protivnika.

Primjer Sparsa

I dok Bosna traži izlaz iz skoro pa začaranog kruga, u Sarajevu je stasao novi klub. Spars je strpljivo stvarao ekipu, koja je postala dominantna u mlađim bh. kategorijama, a sada vodi i u seniorskom Prvenstvu BiH, i to sa svih 11 pobjeda u prvom dijelu.

Imena Nedima Buze, Edina Atića, Alekseja Nikoliča... postala su poznata u evropskim košarkaškim krugovima, a utakmice ovog kluba posjećuju i NBA skauti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.