KOŠARKA

Nurkić će biti All-star igrač

Timske kolege iz Denvera oduševljene našim centrom

H. K.

5.1.2015


Najjača košarkaška liga svijeta dobila je još jednu zvijezdu u vidu bh. centra Jusufa Nurkića. U pobjedi Denver nagetsa nad jednim od favorita Zapadne konferencije Memfis grizilijima (114:85) naš mladi centar došao je do drugog uzastopnog dabl-dabla od 11 poena i deset skokova.

Ako je u prijašnjim susretima imao problema s ličnim greškama, u susretu protiv "Grizlija" to nije bio slučaj pa je meč završio bez faula. U 23 minute provedene na parketu Jusuf je podijelio pet blokada, a što posebno raduje, dvije su nad jednim od najboljih centara današnjice Markom Gasolom (Marc).

Verbalni obračun

Poslije jedne "banane", desio se i manji verbalni obračun, koji je, po okončanju utakmice, "izglađen", ali su obojica košarkaša zaradila po tehničku.

- Ja ga zaista cijenim, kao i njegovog brata Paua. Oni su sjajni igrači, kako u ovoj ligi, tako i kada su igrali u Evropi - rekao je Nurkić nakon utakmice te je dodao:

- Ipak, ja ne gledam ko igra na parketu. U ovoj ligi igram onako kako je potrebno da bi moj tim pobijedio.

Na sjajnu partiju košarkaškog reprezentativca Bosne i Hercegovine osvrnuo se i centar Memfisa, koji je bio "žrtva" našeg igrača.

- On će postati sjajan igrač u ovoj ligi - kratko je rekao Gasol.

Odlična partija protiv veoma dobrog protivnika pozitivno se odrazila i na raspoloženje Nurkićevih saigrača.

Igra žestoko

- On radi prave stvari za tim. Veliki čovjek se "kotrlja". Odigrati odbranu nad Gasolom, bio je jedan od težih zadataka za njega ove sezone. Bio je zaista sjajan i siguran sam da se osjeća odlično - rekao je Taj Louson (Ty Lawson).

Oduševljenje nije mogao sakriti ni Rendi Foj (Randy Foye), koji je preksinoć svoje mjesto zauzeo u komentatorskoj loži s obzirom na to da je već neko vrijeme povrijeđen.

- On je nevjerovatan. Trenira i igra žestoko od kada je došao. Ima brze ruke i skoro svim našim bekovima lagano može ukrasti loptu, a ima i veoma brze noge - kazao je Foj te je dodao:

- Uvijek ide prema košu, bit će veoma dobar. Mislim da će Nurkić biti All-star igrač.

Pobjedu Nagetsima su, pored Nurkića, donijeli Loson sa 25 poena i 11 asistencija te Aron Aflalo (Arron Affllo) sa 23 ubačena koša. Memfis je predvodio Gasol sa 18 poena i pet skokova.

Rezultati: Orlando - Šarlot 90:98, Čikago - Boston 109:104 (produžetak), Hjuston - Majami 115:79, Minesota - Juta 89:101, San Antonio - Vašington 101:92, Denver - Memfis 114:85, Portland - Atlanta 107:115 (produžetak), Los Anđeles klipers - Filadelfija 127:91.

Ljudski zid

Odlična partija Nurkića i duel s Gasolom nisu prošli nezapaženo ni u Španiji, a ugledna "Marca" superlativima je opisala igru našeg centra.

- Mark Gasol i društvo neočekivano su se susreli s nemirnim 211 centimetara visokim i 130 kilograma teškim ljudskim zidom zvanim Jusuf Nurkić. Bosanac iz Nagetsa, koji je bio 16. pik na draftu, igrao je agresivnu odbranu nad španskim igračem.
 

5 blokada imao je Nurkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.