KOŠARKA

Odmah smo rekli, ovo je dečko koji će igrati u NBA

ASOVI Košarkaški stručnjaci o "fenomenu Nurkić"

E. JESENKOVIĆ

12.1.2015

"Fenomen Nurkić". Nije pretjerano reći da je serija zapanjujućih igrara 20-godišnjeg bosanskohercegovačkog košarkaša u NBA ligi i to protiv najjačih centara današnjice, kao što su Dwight Howard, braća Pau i Mark Gasol, DeMarcus Cousins... privukla enormnu pažnju ne samo naše sportske javnosti, nego i američkih novinara, trenera, navijača...

Košarkaški eksperti s druge strane Okeana na mogu vjerovati da momak za kojeg doskora nisu ni znali da postoji takvom lakoćom (ili je, možda, preciznije reći snagom) izlazi nakraj sa najdominantnijih košarkašima na planeti!

Počeo u Laškom

Pitanje da li su mogli pretpostaviti da će momak iz Živinica, nakon samo pet godina aktivnog bavljenja košarkom, dostići ovakve visine, postavili smo stručnjacima koji su sarađivali sa Nurkićem u reprezentaciji BiH?

Za Jusufa smo čuli prije 4-5 godina, došao je glas da "tamo u Sloveniji, u Laškom, trenira jedan mali-veliki iz Živinica", ali je prvi u javnosti na ovu temu progovorio Aleksandar Petrović.

petrovic-04

Petrović: Preporučio Cedeviti 

Tadašnji selektor seniorske reprezentacije BiH u našem listu od 24. februara 2012. ustvrdio je, bez imalo ustručavanja i to nakon što je na samo jednom treningu u Sloveniji, gdje je boravio sa generalnim sekretarom Košarkaškog saveza Harunom Mahmutovićem, vidio Nurkića:

- Jusuf Nurkić će dominirati u Evropi!

Sa distance od gotovo tri godine, čuveni hrvatski stručnjak samo je potvrdio ono što je već tada zaključio:

- U startu je bilo jasno da se radi o vanserijskom talentu, igraču koji fizički dominira, ima unutarnju igru, ali i jako dobar šut za tri poena. Samo je bilo pitanje koji će biti njegov seniorski put, Evropa ili NBA.

Ono za što ja mogu biti zaslužan u njegovoj karijeri je to što sam dva dana nakon tog treninga razgovarao sa ljudima u Cedeviti. Oni su na neviđeno angažirali Nurkića i to im se isplatilo. Kad je Jusuf iz Zagreba otišao u NBA dobili su ogromnu odštetu.

Trener kod kojeg je Nurkić debitirao u našoj A-selekciji naglašava da je impresioniran načinom na koji je Jusuf prešao put od "igrača kojem je zbog teške operacije koljena prijetio prekid karijere do buduće NBA zvijezde".

- Ako me je nešto iznenadilo, onda je to brzina kojom je buknuo u NBA. Već sada je igrač koji pravi razliku i to ne u ekipi koja niže poraze, već u ozbiljnom timu koji zahvaljujući i njemu ima seriju pobjeda. Plus za Jusufa je i to što mu NBA pravila mnogo više idu u prilog nego evropska, manje je udvajanja, a samim tim mnogo više prostora za njegovu dominaciju - rekao je Petrović.

Dobio minutažu

Nurkić je dres reprezentacije BiH prvi put obukao 2012. i to za juniore koje je vodio Nenad Marković.

markovic-nenad-trabzon60

Marković: Pobjednički karakter

- I jesam i nisam iznenađen Jusufovim igrama u NBA. Još od kada smo ga prvi put vidjeli na treningu reprezentacije zaključili smo da će ovaj dečko igrati u NBA, ali malo ko se mogao nadati da će imati ovakav start.

Taj početni period u sezoni u kojem nije bio najzadovoljniji sasvim je razumljiv. Mora proći određeno vrijeme da i treneri poslože ekipu, vide na koga mogu računati. Jusuf je sad dobio minutažu koju očito zaslužuje.

Marković je relevantan sagovornik na ovu temu i zbog činjenice da je igrao ulogu u odluci Denver nagetsa da sa Čikago bulsima dogovore trejd u kojem su dobili NBA prava na Nurkića (Bulsi su u junu 2014. na 16. poziciji prve runde izabrali Nurkića, ali odmah, u ranije dogovorenoj razmjeni, ustupili Nagetsima).

Naime, generalni menadžer Nagetsa Tim Koneli (Conelly) Markovićev je dugogodišnji prijatelj, koji je prije nekoliko godina čak i dolazio u Sarajevo u posjetu Nenadovom košarkaškom kampu.

- Tim je tada bio pomoćnik generalnog menadžera Nju Orleans pelikansa. Održavamo vezu. Zove me kad je riječ o evropskim igračima, pa je tako bilo i u slučaju Jusufa. Znate, izbor u prvom krugu drafta veoma je bitan za svaki klub, oni kroz taj odabir igrača na određeni način kreiraju budućnost kluba i ne žele ništa prepustiti slučaju.

Kroz razgovore i česte mailove Koneli je prelomio i uvjerio se da vrijedi uzeti Jusufa. Čak je kasnije Jusufu u šali rekao "da nije bilo Nenada nikad te ne bismo izabrali" - ističe Marković i nastavlja:

Rekao sam Timu da sa Jusufom neće imati problema, samo ga je, kao još mladog igrača, potrebno pravilno usmjeriti. Nurkić ima pobjednički, zarazni karakter, koji prenosi na saigrače i, koliko mogu zaključiti, izuzetno je dobro primljen u ekipi.

Begović: Napravit će vrhunsku karijeru

Sulejman Begović, koordinator muških reprezentacija u KSBiH, Nurkića je upoznao još 2009. godine u Sloveniji, kad su uspostavljeni prvi kontakti vezani za nastupe u reprezentaciji, koji traju i danas.

- Niko nije mogao predvidjeti njegov ovakav start kao debitanta u NBA ligi. Međutim, dok je Jusuf bio još u Cedeviti, na pitanje njegovog menadžera Enesa Trnovčevića, s kojim sam gledao jednu utakmicu u Zagrebu, da li mislim da će Jusuf stići do NBA, odgovorio sam ne da mislim nego da sam siguran da hoće.

On nije klasični jednostrani centar, već igrač koji za visinu od 212 centimetara ima izuzetno brze noge i ruke, odlično razumije igru, ima fantastičan pas, hrabar je, ne da na sebe. Ako mu Bog da zdravlja napravit će vrhunsku NBA karijeru - rekao je Begović, naglasivši da je i Nenad Marković imao bitnu u ulogu u Nurkićevom odlasku u Nagetse:

- Sigurno su dobrih šest mjeseci prije drafta NBA agenti non-stop zvali Markovića, raspitivali se o svim detaljima vezanim za Nurkića, čak i iz privatnog života. Neno im je uvijek slao sve najbolje o Jusufu.

Potreban reprezentaciji

Petrović se nada da će "Savez i Nurkić napraviti korak nazad i izgladiti nesporazum" te da će mladi centar nositi dres BiH na Evropskom prvenstvu u septembru u Francuskoj.

- BiH je specifična reprezentacija koja nema bazu od 12 vrhunskih igrača, ali ima strašno kvalitetnu okosnicu od 7-8 imena i kad u kadru fali jedan takav igrač poput Nurkića to je veliki hendikep. No, nadam se da će Nurkić igrati na Eurobasketu - kaže Petrović.

Preuzeo mjesto startera

Najveća zvijezda Nagetsa Taj Loson (Ty Lawson) nije zabrinut kako će se Jusuf snaći u ulozi startnog centra nakon što je Rus Timofej Mozgov (Timofey) prije nekoliko dana trejdovan u Klivlend kavalirse.

- Mislim da je Nurkić i od početka mislio da je trebao biti starter, toliko ima samopouzdanja. Nisam zabrinut, ukoliko i učini nešto loše, brzo će učiti iz toga. Ovo je liga sa 82 utakmice, jedna greška vas ne smije izludjeti - kaže sjajni plej.

Porodica u posjeti

Jusuf će na narednim susretima u Denveru imati i podršku svojih najbližih, jer su mu u posjetu stigli članovi porodice. Pored oca Hariza, majke Rusmine i brata Kenana, u Denver je doputovalo još nekoliko Nurkićevih rođaka.

Sedmoipogodišnji Kenan mogao bi, inače, krenuti stopama svog brata. Već je visok skoro 150 centimetara, nosi patike broj 43 i počeo je trenirati u školi košarke trenera Ozrena Seleskovića, kod kojeg je prve korake napravio i Jusuf. Šteta je što priliku da se bavi košarkom, sudeći barem prema fizičkoj konstituciji, nije dobio i njihov otac Hariz, koji je visok 209 centimetara i težak, vjerovali ili ne, 208 kilograma!

Defanzivni utjecaj

Američki statističari izračunali su da je Nurkić, prema utjecaju na defanzivni učinak ekipe kada je u igri (broj koševa, procent šuta iz igre, izgubljene lopte protivnika...), najkorisniji igrač Nagetsa, 11. među centrima i 26. među svim igračima u ligi!

Objavili su i da je bh. centar najkorisniji igrač među svim debitantima u NBA ligi ove sezone kada se uzme u obzir prosjek minuta (14,1) u odnosu na učinak (6,9 poena, 5,1 skok, 1,3 blokade...) u 25 nastupa. Prema portalu ESPN, Nurkić vodi u poretku sa 19,6 bodova ispred crnogorskog krila Nikole Mirotića iz Čikago bulsa sa 17,3.

Brojke

12,5
poena bilježio Nurkić u prosjeku  u posljednjih šest NBA susreta

7,6
skokova imao po meču

3,1

blokadu bilježio
 je prosječno

22,8
 minuta igrao po meču

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.