KOŠARKA

Stipanović: Nadam se da će i Nurkić igrati na EP-u

Centar reprezentacije BiH

E. JESENKOVIĆ

13.1.2015

Andrija Stipanović igra kao i uvijek, fanatično, borbeno. Borac je to za kojeg nema izgubljene lopte, košarkaš koji ne bježi od prljavog posla na parketu...

Tako je bilo prije, tako je i poslije dolaska Nenada Markovića na klupu Trabzona, uz jednu ipak bitnu napomenu - smjena trenera, odnosno dolazak našeg proslavljenog reprezentativca značio je i mnogo bolje rezultate Trabzona u veoma jakoj turskoj ligi.

Veliki izazov

- Skupina smo veoma dobrih igrača, ali s prvim trenerom nismo se dobro posložili. Dolaskom Markovića neke su se stvari promijenile, Neno nas koristi na najbolji način, nanizali smo osam pobjeda u deset utakmica, već smo se uključili u borbu za plej-of. Osim toga, cilj je i plasman na finalni turnir Euročelendž kupa - ističe Stipanović, čiji učinak u sezoni iznosi 11,5 poena i 5,5 skokova za 22,2 minute po meču:

- Zadovoljan sam, može i bolje, ali dajem sve od sebe. Moram reći da mi i Nenadova taktika godi, igramo brže, puno se trči. Za mene je turska liga bila veliki izazov, ovo mi je već druga sezona, pokazao sam da mogu igrati u ovako jakoj ligi.

Kad se radi o žrijebu završnice Evropskog prvenstva, koje će u septembru biti održano u Francuskoj, Stipanović kaže da smo mogli i bolje proći, ali da nećemo biti autsajderi (rivali u grupi bit će nam Francuska, Rusija, Poljska, Izrael i Finska).

- Francuska je favorit u našoj grupi, ali sve ostale selekcije možemo pobijediti, čak smatram da ćemo mi biti favoriti u tim utakmicama. Kao ekipa smo sazreli, igramo dvije godine u kontinuitetu, nadam se da će doći i Jusuf Nurkić - kaže Stipanović.

Zajednički cilj

Govoreći o novom mladom i sve boljem NBA centru, kojeg nije bilo u prošlogodišnjim kvalifikacijama (već dobro poznati sukob sa KSBiH), Andrija dodaje da na Nurkića ili bilo kojeg drugog igrača na njegovoj poziciji ne gleda kao na konkurenciju.

- Toga nema u reprezentaciji. Svi se borimo za zajednički cilj, a ne za sebe. Zbog toga se nadam da će doći i Jusuf, jer je on jedan od najboljih evropskih centara, a siguran sam da će biti i NBA zvijezda - rekao je Stipanović, potvrdivši da razdora između Nurkića i saigrača nikad nije bilo:

- Bili smo dobra klapa. Do ovoga svega nije trebalo ni doći. Bitno je da mi svi budemo zdravi i na okupu. To je u interesu i svih nas i BiH.

Turski igrači prevaga

Stipanović se slaže s mišljenjem mnogih stručnjaka, a to je da je turska liga u ovom momentu možda i najjača u Evropi.

- Svaka ekipa ima po šest kvalitetnih stranaca, čak i posljednja plasirana ekipa Eskišehira svima može napraviti probleme. Prevaga su praktično turski igrači, ko pored dobrih stranaca ima i dobre domaće taj mora biti u vrhu.

Od velikana, mi smo dobili Galatasaraj, protiv Efesa i Fenera držali smo se do posljednje minute, protiv Banvita smo imali posljednji napad... Odlučuju nijanse, svako svakoga može pobijediti - kaže Stipanović.

Postao otac

Andrija je prije tri mjeseca postao otac. Zbog toga svaki slobodni trenutak između klupskih obaveza provodi sa suprugom Iris i kćerkom Sarom koje su s njim u Turskoj.

- Svi smo tu zajedno i sada uživam maksimalno - rekao je Andrija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.