KOŠARKA

Ismet Sejfić: Trener od igrača izvlači 120 posto

Bh. košarkaš u Litvaniji

Autor:E. J.

19.1.2015

Ismet Sejfić uskočio je u septembru prošle godine skoro niotkuda u sastav Bosna-Royala na Memorijalu "Mirza Delibašić" i iskoristio šansu na najbolji način.

Protiv nimalo naivnih centara turskog Turk telekoma iz Ankare i beogradskog Partizana u dva meča imao je ukupno dvadesetak poena i skokova, dovoljno da privuče pažnju nekoliko inozemnih klubova.

Iako je među opcijama bio i ostanak u redovima sarajevskih "Studenata", Ismet se odlučio na mnogo neizvjesniju avanturu - odlazak u Litvaniju u ekipu Džukije iz Alitusa, na čijoj je klupi tokom prošle sezone sjedio naš bivši istaknuti reprezentativac Mario Primorac, a sada je vodi bivši selektor Slovenije i Poljske Andrej Urlep.

- Bosni veliko hvala, dali su mi šansu koja mi je pomogla da dobijem poziv Litvanaca. Što se tiče Džukije, to je moj prvi ozbiljniji profesionalni angažman. Rekli su mi da će uspjeh biti ako u februaru ili martu dobijem šansu da sjednem na klupu prvog tima.

No, Urlep je već krajem decembra procijenio da mogu pomoći ekipi i već sam nastupio u četiri prvenstvena susreta. Litvanska liga je kvalitetna, sa mnogo igrača euroligaškog ranga. Nije lako biti stranac, ali se borim i neću odustati - kaže Sejfić (21), koji je prije nekoliko godina bio na pripremama naše mlade (U-20) selekcije u Sarajevu.

Ismetu, s visinom od 206 centimetara i težinom od čak 125 kilograma, fizički malo ko može parirati, a nada se da će kroz rad s Urlepom unaprijediti tehničke elemente.

- Urlep je fenomen, od igrača nastoji izvući ne 100, već 120 posto! Ko se uklopi, može raditi s njim, ko na to nije spreman, odmah otpada. Meni za sada ovaj ritam, koji bih mogao opisati kao "manje spavanja, više treninga", sasvim odgovara - ističe Sejfić.

Doskora je za Džukiju igrao i naš aktuelni reprezentativac Miralem Halilović, ali je klub s njim prekinuo saradnju.

- Veoma mi je žao što je Miralem otišao, poznavali smo se odranije i bio mi je velika podrška - rekao je Sejfić.

Devet godina u Turskoj

Sejfić je čak devet godina proveo na školovanju u Turskoj, igrao je košarku u dva profesionalna kluba, ali kaže da nije imao pravi stručni rad.

- Bio sam u Bornovi i Izmiru, ali sa mnom nikada nisu individualno radili na tehničkim elementima. Odgovaralo im je samo dok sam mogao "guliti" čistom snagom - tvrdi Sejfić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.