KOŠARKA

Mirza Teletović ni slutio nije da vodi najveću životnu bitku

Naš košarkaški as oporavlja se u bolnici u Los Anđelesu

E. JESENKOVIĆ

25.1.2015

Mirza Teletović je u Sjedinjenim Američkim Državama, vjerovatno i ne sluteći o čemu je riječ, dobio najveću životnu bitku.

Da je kojim slučajem kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine proveo samo još nekoliko minuta u igri i da nije osjetio malaksalost te, zbog otežanog disanja, zatražio ljekarsku pomoć u utakmici između Klipersa i Bruklin netsa u Los Anđelesu, pitanje je da li bi uspio izbjeći tragediju na parketu Stejpls centra!

Zatražio izmjenu

Preživio je naš sportski as plućni infarkt, a sreća u svoj toj nesreći bila je da je Mirza bio dovoljno razborit da odmah zatraži pomoć ljekara i da ga oni iz dvorane prebace u, što je, također, bilo veoma bitno, samo pet minuta hoda udaljeni Medicinski centar Kalifornija.

- Došao je do klupe i rekao mi je da se ne osjeća dobro. Zatražio je da ga zbog toga izvadim iz igre - izjavio je trener Netsa Lajonel Holins (Lionel Hollins).

Ni Holins niti bilo ko drugi iz njujorškog tima nije imao utisak da je riječ o nečemu ozbiljnom. Čak je i sam Teletović nekoliko sati nakon utakmice putem Twittera poručio da “je imao manji problem i da je sada sve uredu”.

king-bili-netsi60
King: Posjetio Mirzu u bolnici 

No, detaljni ljekarski pregledi u Medicinskom centru u Los Anđelesu pokazali su da košarkaš "Mrežica" boluje od plućne embolije, odnosno da se u njegovoj krvi stvaraju ugrušci koji, ako se ne otkriju i ne liječe na vrijeme, mogu imati i smrtne posljedice.

Dobrog duha

Naravno, čim je utvrđeno o čemu je riječ, Mirza je podvrgnut terapiji u Los Anđelesu, uključujući razrjeđivanje krvi i razbijanje ugrušaka. U Kaliforniji će Teletović provesti, vjerovatno, još nekoliko dana uz strogo mirovanje.

Kada mu se stanje dovoljno poboljša da bi mogao putovati, vratit će se u Njujork, gdje mu se nalaze supruga Maja i četvero djece, te će, pod nadzorom klupskih ljekara, nastaviti liječenje, koji bi moglo trajati šest mjeseci.

- Naše misli su sa Mirzom i njegovom porodicom. Posjetio sam ga u bolnici, dobrog je duh nakon što je počeo s liječenjem i oporavkom - rekao je generalni menadžer Netsa Bili King (Billy).

Netsi su saopćili da će Teletović pauzirati do kraja sezone te da će, kada je sportska strana u pitanju, "razmotriti opcije koje su im na raspolaganju".

Ranije osjećao bolove

Saznajemo da je Mirza već nekoliko sedmica osjećao povremeno bolove, ali se nikome nije žalio, smatrajući da se ne radi o nečemu ozbiljnom.

Srećom, u Los Anđelesu je odmah alarmirao ljekare i izbjegnute su teže posljedice. Zdravstveni problemi i nelagoda koju su stvarali, bili su i glavni razlog za nešto slabije Mirzine igre u posljednje vrijeme.

Njegova ovosezonska statistika u 40 susreta iznosi 22,3 minute, 8,5 poena i 4,9 skokova.

Pristao na manji ugovor

Teletović je u julu 2012. godine stigao u Bruklin netse te postao jedan od omiljenih igrača u ekipi.

Uživa i respekt klupskog menadžmenta kako zbog košarkaških kvaliteta, tako i zbog činjenice da je prilikom dolaska u Netse, iako nije bio obavezan, pristao na nekoliko miliona dolara manji ugovor da bi "Mrežice" imale dovoljno finansijske fleksibilnosti u nastojanjima da se igrački dodatno pojačaju.

Odluka da se prošlog ljeta odreknu čuvenog Pola Pirsa (Paula Pierce) protumačena je kao namjera Netsa da se upravo Teletović promovira u jednog od lidera tima na poziciji krila. Mirzin 9,8 miliona dolara vrijedan ugovor na tri sezone s Netsima istječe u julu ove godine.

Roditelji bez komentara

Mirzini roditelji žive u Jablanici, ali nisu bili raspoloženi za izjave za medije.

Kratko su saopćili da će svi medijski istupi ići preko Mirzinog portparola.

Povratak na parket

Iz Mirzinog okruženja stiže vijest da će naš košarkaš biti spreman za nastavak karijere, samo je upitno koliko će trajti proces oporavka.

Potraje li pauza zaista šest mjeseci, pod velikim je upitnikom njegov nastup na Evropskom prvenstvu u septembru u Francuskoj, gdje se očekivalo da će Teletović biti lider našeg tima, u čijem je dresu bio najbolji strijelac prošlogodišnjih kvalifikacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.