KOŠARKA

Jusuf Nurkić drugi najkorisniji debitant NBA lige

Sve bolje igre našeg centra u dresu Denvera

E.J.

28.1.2015

Mnogi američki mediji prave raznorazne analize, rejtinge i procjene kad je u pitanju NBA liga i njeni košarkaši, ali za najcjenjeniju važi "Hollingerova lista" sportske mreže ESPN, koja igrače i klubova rangira na osnovu statističkog učinka, uzimajući u obzir i pozitivne i negativne statističke pokazatelje.

Ono što nas definitivno mora radovati jeste aktuelni poredak debitanata u kojem bosanskohercegovački centar Jusuf Nurkić zauzima drugo mjesto!

Ispred 20-godišnjaka iz Živinica samo je jedan igrač, također izdanak evropske škole, Crnogorac Nikola Mirotić, inače član Chicago Bullsa. Prvi pik prošlogodišnjeg NBA drafta i najveća "rookie" zvijezda, krilo Minnesota Timberwolwesa Andrew Wiggins, tek je na petom mjestu.

Iako, recimo, postiže značajno više poena i od Nurkića i od Mirotića, Wiggins je slabije plasiran u poretku s obzirom na to da pomenuta dvojica igrača statistički više učine za period koji provedu na terenu o odnosu na Kanađanina.

Prema ovoj rejting-listi, Mirotić, koji igra na poziciji krila, ima 16,8 bodova, bilježeći, između ostalog, 18 minuta, 7,8 poena i 4,6 skokova. Jusufov pak učinak u ključnim statističkim kategorijama iznosi 6,5 poena, 5,9 skokova i 1,2 blokade za 15,8 minuta. Njegov ukupan prosjek bodova po meču iznosi 16,5.

Treći je trenutno povrijeđeni krilni igrač Jabari Parker (Milwaukee Bucks) sa 14,6 bodova (29,5 minuta, 12,3 poena, 5,5 skokova, 1,7 asistencija).

Među pet najboljih su još centar Los Angeles Lakersa Tarik Black (16 minuta, 4,9 poena, 5,1 skok, ukupno 13,6 bodova) te Wiggins (33,5 minuta, 15,2 poena, 4,3 skoka, 1,8 asistencija, ukupno 12,7 bodova).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.