KOŠARKA

Nurkić: Želim pomoći BiH na Eurobasketu

Jedan od najboljih mladih centara NBA

E.J.

29.1.2015

Jusufa Nurkića nismo gledali u reprezentaciji Bosne i Hercegovine u prošlogodišnjim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, što je bilo praćeno žestokim sukobom na relaciji Nurkić - Košarkaški savez BiH.

No, da je 20-godišnji Jusuf, jedan od najboljih debitanata u tekućoj sezoni najjače svjetske lige, američke NBA, željan da obuče dres naše selekcije na završnici Eurobasketa u septembru ove godine, svjedoči i njegova izjava objavljena na Twitter profilu Međunarodne košarkaške federacije koja je ona Twitter profilu te organizacije. 

- Želim pomoći da Bosna i Hercegovina ima što jači tim na Eurobasketu - rekao je Nurkić, koji je i sinoć pružio sjajnu partiju u dresu Denver Nuggetsa, postigavši 15 poena uz devet skokova u pobjedi u New Orleansu nad domaćin Pelicansima (93:85).

Inače, veliko iznenađenje izazvala je vijest da Nurkić nije izabran na NBA All-star utakmicu najboljih igrača prve i druge godine NBA lige, koji će biti podijeljeni u selekciju američkih košarkaša i stranaca.

Saznajemo da je glavni razlog to što su igrače birali isključivo pomoćni treneri 30 NBA klubova, a mnogi od njih nisu ni vidjeli na djelu našeg košarkaša s obzirom na to da je protiv većine ekipa u prvom dijelu sezone Nurkić igrao jako malo ili nikako, pa ni njegova igračka eksplozija u posljednjih nekoliko sedmica te status jednog od vodećih "rookieja" u ligi to nije mogao promijeniti. 

Ipak, Jusuf bi se mogao naći na "vikendu svih zvijezda" u postavi internacionalaca jer će, prema svemu sudeći, iz ekipe ispasti povrijeđeni centar Boston Celticsa, Kanađanin Kelly Olynyk. All-star vikend na rasporedu je od 13. do 15. februara u New Yorku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.