KOŠARKA

Pašalić: U Arisu maštaju o nastupu u Euroligi

O slavnom grčkom klubu

E. JESENKOVIĆ

14.2.2015

Ekipa Arisa spada među ugodnija iznenađenja prvenstva Grčke, a jedno od vodećih imena u redovima solunskog kluba, četvrtoplasiranog na tabeli (omjer 9-5), je i naš reprezentativni košarkaš Muhamed Pašalić.

Drži prosjek na približno deset poena i četiri asistencije. Ove brojke nisu opale ni u nedavnim duelima sa dva grčka giganta, naravno, riječ je o Panatinaikosu i Olimpijakosu.

Veliko ime

- Daleko od toga da su nedodirljivi, mi smo i jedne i druge namučili. No, oni imaju veoma dugačak roster i samo nekoliko sitnih grešaka dovoljno je da sa minus od 5-6 poena potoneš na minus 15 - kaže Pašalić, koji nije nezadovoljan ni ekipnim ni vlastitim učinkom.

- Generalno, dobro je, mada može i bolje, pogotovo u poenima. Moram reći da mi najviše leži pozicija plejmejkera, ali ovdje sam više dvojka. Na pleju imamo dvojicu Amerikanaca - objašnjava 27-godišnji igrač.

Njegov klub Aris veliko je ime grčkog sporta, suvereni vladar košarkaške scene prije nego što su devedesetih godina prošlog stoljeća, na krilima milionskih ulaganja svojih vlasnika, dominaciju preuzeli Panatinaikos i Olimpijakos.

Upoznao Galisa

- Ovdje ljudi i dalje žive u tim nekim vremenima kada je Aris harao Evropom, maštaju o tome da ponovo budu u Euroligi, da se pojavi neki novi Nikos Galis. No, s obzirom na tešku finansijsku situaciju, nisam siguran kada će se to ponoviti - kaže Muhamed te dodaje da je imao priliku upoznati legendu grčke košarke:

- Galis je dolazio na naše utakmice, mi smo bili na njegovom oproštaju, to je veličanstveno iskustvo. Gledali smo Galisove statistike, inserte s utakmica... Takva dominacija sa po 40 i više koševa po susretu u današnjoj košarci izgleda skoro pa nemoguća.

Pašalić priznaje da bi se volio okušati u kvalitetnijoj i finansijski stabilnijoj ekipi.

- Dobro, ni ovo ovdje nije loša opcija, situacija nije katastrofalna, ali imam ambiciju da idem dalje, u neku uređeniju sredinu - rekao je Pašalić.

Teletović i Đedović

Pašalić je, kao i svi, bio šokiran kada je čuo za zdravstvene probleme reprezentativnih saigrača Mirze Teletovića (embolija pluća), a potom i Nihada Đedovića (operiran zbog povrede ligamenata lakta).

- Hvala Bogu da su u Americi na vrijeme otkrili od čega Mirza boluje, vjerujem da će se oporaviti i vratiti na teren. Što se tiče Nihada, gledao sam utakmicu Bajerna u kojoj je zadobio povredu, praktično ni iz čega. Obojici želim uspješan oporavak - rekao je Muhamed.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.