KOŠARKA

Tanjević: Ne fali mi ništa, spreman sam za povratak na klupu

Naš legendarni stručnjak za "Avaz"

Autor:E. JESENKOVIĆ

18.2.2015

- Kada se jednom uhvatiš terena, veoma je teško odvojiti se od njega - rekao je u ljeto 2012. godine Bogdan Tanjević za naš list, obrazlažući odluku da se nakon nimalo naivnih zdravstvenih problema i operacije 2010. godine vrati na trenersku klupu i, kao privremeno rješenje, vodi reprezentaciju Turske u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Legendarni Boša tu je misiju uspješno obavio i plasirao se na završnicu Eurobasketa 2013. u Sloveniji te se ponovo posvetio, reklo bi se, lagodnoj ulozi tehničkog direktora nacionalne selekcije Turske.

Kratki program

Međutim, trenerski nerv nije mu dao mira. Prvo je prihvatio poziv da preuzme u suštini više počasnu nego operativnu ulogu predsjednika Udruženja košarkaških trenera Crne Gore, da bi prije nekoliko dana uslijedila i odluka o imenovanju za selektora crnogorske A reprezentacije.

Tako će Tanjević (68), jedan od sportskih simbola Sarajeva i bosanskohercegovačkog sporta, tvorac šampionskog tima Bosne s kojom je pokorio Evropu, sjesti na klupu selekcije države u kojoj je i rođen (Boša je Pljevljak, ali se još kao dijete s porodicom preselio u Sarajevo), a koja je nakon debakla u kvalifikacijama za Eurobasket 2015. ostala bez selektora, pa će u junu igrati utješno takmičenje - Igre malih zemalja.

- Oni su imali gužvu s trenerima, nemaju selektora i postigli smo dogovor da ih vodim na Igrama malih zemalja. To je neki kratki program, skupiš koga imaš i nakon dva dana treninga putuješ na takmičenje.

Igre traju od 1. do 6. juna i dobro će mi doći da se zabavim. Već sam bio u Crnoj Gori, testirao neke mlađe igrače koji bi trebali dobiti šansu - kaže Tanjević.

Na pitanje da li bi taj "kratki program" s Crnom Gorom mogao značiti i ozbiljnije trenerske planove na duže staze, bilo u nekom klubu ili reprezentaciji, Boša odgovara riječima:

- Zašto da ne? Ne fali mi ništa, zdravstveno se dobro osjećam, u dobroj sam kondiciji, zaželio sam se rada...

Evropsko čudo

Njegovo se ime već dovodi u vezu s mogućim preuzimanjem klupe turskog velikana Bešiktaša, koji traži novog trenera. No, Boša kaže da ga do sada niko nije kontaktirao, naglašavajući da, ako je nekome do toga stalo, to i nije tako teško.

- Svi sigurno znaju moje brojeve telefona. A kad već govorimo o turskoj ligi, moram spomenuti fantastičan rad naših trenera. Posao koji prave Draško Prodanović i Nihad Izić s Istanbulom je možda i najveće čudo u Evropi ove sezone.

Također, Nenad Marković je "prevrnuo" Trabzon, a i Adis Bećiragić s Konjom pravi rezultate koji su daleko iznad vrijednosti ekipa. To je Bosnina škola i veoma mi je drago da je tako - izjavio je Tanjević, koji se trenutno nalazi u svom domu u italijanskom Trstu.

Ivanović je veliki bh. adut

Boša naglašava da bi njegov zemljak i jedan od najboljih evropskih trenera Duško Ivanović mogao biti veliki adut naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu, koje će u septembru biti održano u Francuskoj.

Podsjetimo, crnogorski stručnjak i aktuelni trener grčkog diva Panatinaikosa vodio je bh. selekciju u prošlogodišnjim kvalifikacijama, a očekuje se da će biti selektor i na završnici EP-a.

- Obradovale su me njegove posljednje izjave, iako je miran čovjek, on je veoma hrabro, napaljeno govorio o Eurobasketu. Ivanović će biti veliki adut bh. reprezentacije u Francuskoj - kaže Tanjević.

Fener, Limož, Kazertu...

Posljednji klupski trenerski angažman Tanjević je imao u turskom Fenerbahče Ulkeru, čiju je klupu zbog bolesti napustio u martu 2010. U septembru iste godine reprezentaciju Turske je predvodio do njenog najvećeg uspjeha u historiji, srebra na Svjetskom prvenstvu.

Dubok trag ostavio je i u Italiji, s kojom je 1999. bio prvak Evrope, tačno 20 godina nakon što je klupsku titulu kontinentalnog šampiona osvojio sa sarajevskim "Studentima". Ima i evropsko srebro s reprezentacijom bivše Jugoslavije (1981.).

Od klubova, vodio je i Kazertu, Trst, Milano, Virtus Bolonju (Italija), Limož, ASVEL (Francuska), Budućnost (Crna Gora)...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.