KOŠARKA

Trnovčević: Da je Mahmutović dokumente predao FIBA-i, Preldžić ne bi mogao igrati za Tursku

Košarkaški menadžer povodom tužbi generalnog sekretara KS BiH

(M. C. )

12.3.2015

Nakon što je Harun Mahmutović objavio kako je podnio privatne tužbe protiv Razije Mujanović, Jusufa Nurkića i Enesa Trnovčevića, ovaj potonju, inače košarkaški menadžer, obratio se našoj reakciji sa saopštenjem u kojem se, između ostalog, kaže:

Povodom tužbi koje je protiv Razije Mujanović, Jusufa Nurkića i mene, Enesa Trnovčevića, podnio Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, osjećam potrebu da bh. javnosti skrenem pažnju na sljedeće:

Mahmutović pričom o tužbama samo prodaje maglu, pokušavajući da izbjegne da se istina već sada pokaže, znajući kako je brzo naše pravosuđe da će sve ovo, dok dođe na red, biti zaboravljeno.

Navodno sam tužen zbog klevete o navodnih 300.000 eura koji se vezuju uz promjenu košarkaškog državljanstva Emira Preldžića koji je slovensko košarkaško državljanstvo promijenio u tursko.

Vezano za ovo želim da pojasnim:

1 - Jedan od članova FIBA pravilnika o registraciji igrača glasi da igrač koji je poslije napunjenih 17 godina igrao za reprezentaciju jedne države ne može igrati za reprezentaciju druge države. Ipak, u izuzetnim okolnostima generalni sekretar FIBA može dozvoliti igraču da igra za reprezentaciju države svog porijekla ukoliko već nema pravo da igra za tu reprezentaciju po ovom članu i ukoliko je to u interesu razvoja košarke u toj državi (evo i originalni tekst sa FIBA web-sajta člana 23: A player who has played in a main official competition of FIBA (see article 2-1) after having reached his seventeenth (17) birthday may not play for a national team of another country. However, in exceptional circumstances the Secretary General may authorise such a player to play for the national team of his country of origin if he is ineligible to play for such country according to this article 3-23 and if this is in the interest of the development 9of basketball in this country. An administrative fee as stipulated in article 3-305 and decided by the Secretary General is payable to FIBA).

2 - Emiru Preldžiću je Bosna i Hercegovina zemlja porijekla, ovdje je rođen, imao je BiH državljanstvo i bio je registriran za KK Čelik. Dokaz za to je bilten Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine u koji su uvrštena imena samo onih igrača koji su registrirani za prvoligaške klubove (kao dokaz dostavljam fotokopiju sastava Čelika iz Zenice u kojem se nalazi i Preldžićevo ime).

preldzic-registracija

Ime Emira Preldžića na spisku tima Čelika iz Zenice

3 – Emir Preldžić je naknadno, već tada kao reprezentativac Slovenije, izrazio želju i potpisao zahtjev za igranje za reprezentaciju BiH.

4 – Mahmutović je u toku par mjeseci na račun Košarkaškog saveza BiH lutao po raznim destinacijama, pričajući kako pregovara sa FIBA-om, sa ovima, onima... da Emir dobije dozvolu igranja za reprezentaciju BiH.

5 - U međuvremenu, rezultat svega toga je bio da je Emirovo košarkaško državljanstvo iz slovenskog promijenjeno u tursko, a cijela Evropa je brujala o prvobitnoj ponudi Turaka od 300.000 eura za tu promjenu. Cijena se navodno i povećala.

Na osnovu ovih činjenica, želim reći sljedeće:

- Gospodine Mahmutoviću, dostavite javnosti samo dokaze da ste FIBA-i dostavili dokumente o Emirovoj registraciji u KSBiH i njegovom potpisanom zahtjevu da želi košarkaško državljanstvo BiH i ja dolazim odmah u Sarajevo da vam se javno izvinim i da vam odmah platim štetu za koju neće morati čekati sudsku presudu.

Da ste te dokumente zaista priložili, Preldžić, prema već navedenom članu FIBA pravilnika, nikako ne bi mogao biti registriran za Tursku, jer mu je zemlja porijekla BiH.

Kako se u tom trenutku Emir vodio kao slovenski igrač jedina promjena, prema propisima, bila bi da on dobije košarkaško državljanstvo BiH, odnosno države svog porijekla.

U protivnom, dajem si za pravo da sumnjam da ste pokvarenjak i prevarant koji je o trošku Košarkaškog saveza privatno dogovarao koji dio kolača (300.000 ili više) će staviti u sopstveni džep. Vjerujem da bi se i dobar dio javnosti složio sa mnom.

Vjerujte da bi me jako obradovalo da objavite sve te dokumente i oborite moje sumnje, a ne da, kao nedavno na pressu, pred novinarima mašete i dijelite papire koji nemaju nikakvu težinu.

Izvrgli ste Emira Preldžića javnom linču, na isti način na koji sada pokušavate napraviti sa Jusufom Nurkićem, i nijednog momenta niste objavili da momak nije ništa kriv i da je, ako su moje sumnje tačne, bio samo roba za trgovinu i punjenje nečijih džepova.

Što se tiče tužbe prema Jusufu Nurkiću, Jusuf ni u jednoj rečenici svog saopćenja nikoga nije optužio da je uzeo pare. Samo je pozvao one koji finansiraju projekt Lige mladih da provjere transparentnost trošenja novca, jer je dobio informacije da su pojedinci po vlastitom nahođenju i bez valjanih kriterija određivali liste klubova za Lige mladih. Jer, šta je drugo nego netransparentnost, ako novac trošiš na takmičenje u kojem učestvuju i ekipe koje svojim plasmanom i rezultatima to nisu zaslužile nauštrb onih koje jesu? Još je Jusuf dodao da su te informacije, ako su tačne, jako razočaravajuće.

Podsjećam, Jusuf je saznao da je ekipa njegovog bivšeg trenera, iako prva u kantonalnom takmičenju i prvobitno pozvana u ligu, naknadnim krojenjem liste izostavljena iz pionirske lige zarad nečijih privatnih interesa. Jusuf je zbog toga apelirao na Ambasadu SAD i USAID, koji finansira takmičenje, da kontroliraju trošenje novca. Nije optužio ni savez ni Mahmutovića, čije se ime i ne spominje u saopćenju, za bilo kakve mutne radnje, već je samo apelirao da se ispravi nepravda kakva je napravljena klubovima. Šta je loše u tome?

A kad je u pitanju novac, pa sam je predsjednik našeg Košarkaškog saveza izjavio da je takmičenje u Liga mladih besplatno, a sada ispada da klubovi moraju plaćati kotizaciju?

Također, Mahmutović tuži Nurkića, iako je u "Nezavisnim novinama" povodom Nurkićevog saopćenja, objavljena Harunova sljedeća izjava, citram:

"Ne znam više šta da kažem i kako da pametno zborim kada je Jusuf Nurkić u pitanju. Nije mi jasno šta čovjek želi? Mada, mislim da je ovo pismo u stvari napisao njegov menadžer Enes Trnovčević. Izgleda da se Trnovčeviću baš ne sviđa to što ne može više tako lako odvoditi našu talentovanu djecu i na njima zarađivati novac".

Znači, Harun misli da sam ja pisao pismo, a tuži Jusufa?

Ako su i ostale tužbe stručno sročene kao i ove dvije, nema druge nego da mu i za njih ponudim novac, koji želi uzeti putem suda, samo ako javnosti pokaže dokaze koje sam ranije tražio te ako uspije dokazati da su ekipe za Ligu mladih birane po pravim kriterijima i da je Liga besplatna i bez kotizacija.

Posebno me je šokirala tužba prema Razi Mujanović, a na eventualno pitanje, kome bih od njih dvoje vjerovao, mogu se samo nasmijati. Čitaoci bi najlakše mogli doći do pravog zaključka da li je cifra od 100.000 maraka, traženih od Raze, adekvatna za dobijanje tog posla, ako Harun dostavi javnosti podatke o svojoj godišnjoj PATRIOTSKOJ plaći, eventualnim PATRIOTSKIM provizijama za cifre koje su ugovorene na sponzorske ugovore za reprezentaciju i njegovim PATRIOTSKIM troškovima na razna putovanja, kaže se u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.