KOŠARKA

Povreda me neće zaustaviti

Nihad Đedović, zvijezda Bajerna i reprezentacije BiH

Autor:E. JESENKOVIĆ

12.3.2015

Nihad Đedović je početkom prošlog mjeseca, u meču Eurokupa protiv francuskog Dižona, zadobio tešku povredu lijevog lakta.

Tada nam je pomoćni trener Bajerna, naš bivši proslavljeni reprezentativac Emir Mutapčić, rekao da je tim iz Minhena ostao bez svog vodećeg košarkaša. Ipak, Đedović je optimista i najavljuje da ga povreda, zbog koje je i operiran, neće zaustaviti.

Sezona karijere

- Povreda me je možda usporila, ali me neće zaustaviti. Dobro sam igrao cijelu sezonu, što je najvažnije, igrački sam napredovao, prešao na viši nivo.

A povreda kao povreda dešava se, ne treba o tome puno razmišljati, već gledati naprijed. Nastavit ću tamo gdje sam stao - kaže Nihad za naš list.

Nekadašnji bek sarajevske Bosne, španske Barcelone, turskog Galatasaraja... u januaru je proslavio 25. rođendan, a igra svoju već desetu seniorsku sezonu.

Vjeruje da bi je kraju mogao privesti na pravi način, odnosno spreman dočekati ključni dio sezone - plej-of u kojem će Bavarci braniti titulu prvaka Njemačke.

- Ruka je sve bolje. Radim na kondiciji i snazi, kao i košarkaške treninge, ali još ne mogu koristiti lijevu ruku. Očekujem da ću se vratiti u aprilu i odigrati 4-5 ligaških utakmica i u punoj formi dočekati plej-of - ističe naš reprezentativac i naglašava da je medicinski tim njemačkog giganta obavio vrhunski posao:

- Sreća u nesreći je bila da mi je naš ljekar odmah na parketu vratio lakat u pravi položaj. Kako nisu oštećeni ni kost ni živac, sve je moglo proći bez operacije, ali ovdje rade vrhunski profesionalci koji razmišljaju na duže staze i procijenili su da je operativni zahvat najbolje rješenje za budućnost.

Vodeći strijelac

Đedović je u Euroligi ove sezone bilježio prosjek od 11,6 poena, 2.6 skoka i 2.4 asistencije. Nakon što su se Bavarci, po eliminaciji u prvoj rundi elitnog takmičenja, priključili Eurokupu Nihadov učinak iznosio je 12 poena, 3,8 skokova i dvije asistencije.

Uzburkana atmosfera

Nihad kaže da je rano govoriti o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, jer je još dosta vremena do septembra i nastupa na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

- Pratim preko medija šta se dešava, atmosfera je uzburkana, tako da bih se suzdržao od bilo kakvog komentara. Treba vidjeti ko će se odazvati, hoćemo li svi biti na okupu, pa tek tada govoriti o ambicijama na Eurobasketu - kaže Đedović, koji bi trebao biti jedan od ključnih ljudi našeg tima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.