KOŠARKA

Skupština odlučuje o sudbini "Studenata"

Sjednica KK Bosna zakazana za 6. maj

Autor:E. J.

23.4.2015

Košarkaški klub Bosna nalazi se na još jednoj, ko zna kojoj po redu prekretnici. Nakon prošlogodišnjeg "čistke" kojom je prekinuto, kako su revizori utvrdili "poslovanje KK Bosna koje od januara 2004. do decembra 2013. nije bilo u skladu za zakonom", nastupio je period bez većih finansijskih potresa, ali i nikad gorim rezultatskim.

Naime, "Studenti" (pod imenom Bosna-Royal), kao najslabija ekipa na tabeli nakon 22 prvenstvena kola, ispali su prvi put u historiji u niži rang (A-1 liga).

Nije iznenađenje

To možda i nije iznenađenje ako se zna da je brend bivšeg prvaka Evrope preživio tek zahvaljujući saradnji s Košarkaškim klubom Royal, koji je dobio pravo korištenja Bosninog grba i imena, kao i prvoligaški status, a zauzvrat pružio mogućnost legalnog poslovanja, bez finansijskih repova. No, ni silazak u niži rang ne bi bila tragedija da se ne naziru barem još dva potencijalna problema.

Prvi su odnosi u samom klupskom rukovodstvu koji bi mogli dovesti u pitanje nastavak saradnje između Bosne i Royala (predsjednik Royala Almir Bradić podnio je ostavku na mjesto člana Upravnog odbora Bosne), a drugi je finansijska situacija, jer je klub prošle sezone bio bez generalnog sponzora, a ni sada se ne naziru stabilniji izvori finansiranja.

Isključeni telefoni

Da je u ovom momentu klub praktično prepušten sam sebi govori i to da su, evo, već blizu dva mjeseca klupski telefoni isključeni, nema interneta, čak ni faksa... klub je, jednostavno, komunikacijski, odsječen od ostatka košarkaškog svijeta.

Stvari bi, navodno, trebale postati jasnije nakon što se održi sjednica Skupštine KK Bosna, koja je, kako saznajemo, zakazana za 6. maj. Članovima Skupštine trebali bi biti predočeni izvještaji o protekloj sezoni, a vjerovatno i prijedlozi za narednu.

5,3 miliona maraka iznose dugovi KK Bosna koje je utvrdila revizija. plus moguća porezna dugovanja i obaveze na osnovu dokumentacije koja nije dostupna Upravi, a što može iznositi još nekoliko miliona maraka

Ovaj iznos će, vjerovatno, sada biti nešto manji s obzirom na to da su neka dugovanja otpisana zbog zastare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.