KOŠARKA

Evropske lige protiv FIBA-e

Nastavljena bura u košarci

E. J.

24.4.2015

Nacionalne košarkaške lige, koje su članice Eurolige, poslale su pismo Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA) u kojem su odbile takozvane "prozore“ za reprezentativne nastupe u toku klupske sezone.

To je, praktično, odgovor Eurolige na nastojanja FIBA-e da pod svoju kontrolu stavi sva takmičenja te provede izmjenu kalendara takmičenja koja će na snagu stupiti 2017. godine.

Također, lige, koje su članice ECA-e (Euroleague Commercial Assets), traže i nadoknadu za klubove čiji igrači učestvuju u reprezentativnim akcijama. Prema ovom prijedlogu, klubovima bi pripao određeni procent od prihoda.

- ECA, domaće lige i klubovi odbijaju zakazivanje reprezentativnih utakmica tokom klupske sezone. Za nas je kalendar neprihvatljiv.

Tražimo još jedan sastanak sa predstavnicima FIBA-e kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje - navodi se u pismu koje su potpisali predstavnici ECA-e, te liga Njemačke, Španije, Grčke, Italije, Izraela, Litvanije, Francuske, kao i Jadranske ABA lige u kojoj učestvuju i klubovi iz naše države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.