KOŠARKA

Prvak BiH u borbi za mjesto u Euroligi

FIBA planira pokrenuti elitno takmičenje

E. JESENKOVIĆ

8.5.2015

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) se ne šali. Na pomolu je formiranje nove Eurolige pod okriljem FIBA-e, koja će, ako ne srušiti, onda, vjerovatno, zaljuljati temelje aktuelne Eurolige, koja u posljednjih 15 godina, praktično, egzistira kao prvatno udruženje, van ingerencija FIBA-e.

U sklopu velike reorganizacije košarke na svjetskom nivou, FIBA je zacrtala i povratak pod njeno okrilje sigurno najvećeg klupskog takmičenja na planeti nakon, naravno, američke NBA lige.

Sastanak u Ženevi

Ono što je za nas najvažnije je svakako podatak da bi, prema FIBA-inom prijedlogu, šansu da učestvuje barem u kvalifikacijama za Euroligu imao i prvak Bosne i Hercegovine, i to već u idućoj sezoni!

Eksperti FIBA-e stavili su na sto devet mogućih varijanti sistema takmičenja. U većini njih planirano je da se, po uzoru na fudbal, pruži šansa prvacima svih država u Evropi da se kroz kvalifikacije domognu elitne Eurolige.

Bila bi to drastična promjena u odnosu na aktuelnu strukturu Eurolige, u kojoj su, prema izvještaju FIBA-a, u periodu od 2001. do 2015. nastupale ekipe iz samo 19 država, od kojih na osam otpada čak 75 procenata učesnika. Predstavnike na finalnom turniru imalo je samo pet zemalja.

- Nedostatak ideja i inicijative zaustavili su razvoj košarkaškog sporta, čiju su popularnost ugrozili i rukomet i odbojka. Sa mjerama koje se poduzimaju i promjenom sistema takmičenja, vratit će se košarka na pozicije koje joj, objektivno, i pripadaju - kaže Mirsad Đonlagić, član upravnih odbora Košarkaškog saveza BiH i, već u drugom mandatu, evropskog ogranka FIBA-e.

fiba-euroliga-format56

Jedan od prijedloga: BiH bi imala mjesto u kvalifikacijama

Đonlagić je i član Takmičarske komisije FIBA-e, koja u švicarskoj Ženevi upravo održava trodnevni sastanak, jedan od ključnih, na kojem će se utvrditi svi detalji reprezentativnih i klupskih takmičenja.

 Novi sistem

- Ono što je jasno, FIBA je odlučna u provođenju novog sistema, koji treba da osigura oporavak košarke na svjetskom nivou - naglasio je Đonlagić.

FIBA je predvidjela i formiranje novog takmičenja na području bivše Jugoslavije, umjesto aktuelne Jadranske ABA lige, kojom bi, umjesto privatnih lica, rukovodili državni savezi uz podršku FIBA-e.

- Košarkaški savez BiH dao je potporu naporima FIBA-e na jačanju strukture i snažavanju uloge i pozicije državnih saveza. Podržano je i nastojanje da se u regionalnim takmičenjima uvede red i na pravi način pozicioniraju državni savezi. U tom smislu je podržan cjelokupan pristup u reorganizaciji. Dakle, obiman posao je pred nama - izjavio je Đonlagić.

 Start u septembru

Euroliga FIBA startala bi u septembru ove godine, kada bi se igrala kvalifikaciona runda. Regularna sezona počela bi u septembru uz učešće najmanje 16, a najviše 20 klubova. Završnica bi se igrala u maju 2016.

Nije isključenja mogućnost da FIBA vodećim klubovima, kao što su Real Madrid, Barcelona, Alba Berlin, Bajern Minhen, Armani Milano, Fenerbače, Anadolu Efes, Himki, CSKA, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi Tel Aviv... ponudi određene povlastice, možda i finansijske, za nastup u novom takmičenju kako bi ih privoljela da napuste sadašnju strukturu Eurolige, kojoj bi to bio možda i ključni udarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.