KOŠARKA

Buza na meti Lakersa, Utaha, Phoenixa, Memphisa...

Naš reprezentativac u NBA kampovima

E. JESENKOVIĆ

4.6.2015

Nedim Buza ima dogovoren transfer u belgijski Ostende, ali je na poziv menadžerske agencije, koja ga zastupa, otputovao u Sjedinjene Američke Države.

Kako smo saznali, razlog je to što je barem pet NBA klubova ozbiljno zainteresirano za našeg košarkaškog reprezentativca i ne samo da postoji velika šansa da će ga jedan od njih izabrati na predstojećem draftu (25. juni u Njujorku) već da će mu u dogledno vrijeme ponuditi i angažman u najjačoj svjetskoj ligi!

Ponuda Ostendea

Iako je opcija sa Ostendeom, učesnikom Eurokupa, i dalje veoma izgledna (to će, vjerovatno, biti Nedimov klub u narednoj sezoni ukoliko ne ostane u NBA), 20-godišnji krilni igrač (206 centimetara), koji je stasao u sarajevskom Sparsu čiji je, formalno, još član, prvo će isprobati šanse u Americi.

Njegova prva NBA stanica na tradicionalnim kampovima uoči drafta na kojima klubovi testiraju moguća pojačanja bila je ekipa Juta džeza iz Solt Lejk Sitija.

- Možda je šut moje najjače oružje, ali nastojim raditi sve na terenu - odbrana, skok, dobre kretnje... Ne želim biti samo šuter - rekao je Buza novinarima u Solt Lejk Sitiju nakon treninga sa "Džezerima".

buza-nedim-juta46

Nedim okružen novinarima u Solt Lejku

Potvrdio je Nedim da će, prije mogućeg angažmana u NBA, vjerovatno provesti još neko vrijeme u Evropi.

 Potrebno iskustvo

- Ukoliko budem izabran na draftu, vjerovatno ću dvije ili tri godine ostati u Evropi, gdje ću imati mogućnost otkupa ugovora. Potrebno mi je iskustvo, jer liga u mojoj državi nije tako jaka. Želim igrati u većem takmičenju u Evropi, možda Eurokup ili Euroligu, dokazati se kao igrač i onda doći u NBA - ističe Buza za kojeg su, osim Džeza, navodno zainteresirani i Los Anđeles lejkersi, Feniks sansi, Memfis grizlisi...

Nedima očekuju kampovi u još nekoliko NBA klubova, a on bi se po povratku iz Amerike trebao priključiti mladoj reprezentaciji BiH (U-20). Očekuje se da će Buza dobiti i poziv bh. seniora za pripreme uoči nastupa na Evropskom prvenstvu u septembru.

Nikolič u Bambergu

Buzin dosadašnji saigrač u Sparsu Aleksej Nikolič (20) karijeru će, prema svemu sudeći, nastaviti u Njemačkoj.

Slovenski plejmejker, koji je uspio iz naše lige izboriti dres seniorske reprezentacije svoje države i nastupiti na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, otputovao je u Bamberg, gdje bi trebao i zvanično postati član istoimenog kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.