KOŠARKA

NBA PLAY-OFF Cleveland u finalu izjednačio protiv Golden Statea

Tijesna pobjeda tima LeBrona Jamesa nakon produžetaka

D. K.

8.6.2015

Cleveland Cavaliersi savladali su noćas na gostovanju Golden State Warriorse sa 95:93, nakon još jednog finalnog meča NBA završenog produžetkom.

Desetkovani Cleveland je u kontinuitetu vodio od polovine druge četvrtine do samog kraja, ali su se Warriorsi vratili do 87:87 i izborili produžetak.

Poslije bacanja Curryja domaćin je poveo minimalno, ali su Dellavedova i James sa linije slobodnih bacanja vratili prednost, a u posjlednjem napadu Shumpert je ukrao loptu koju je Curry poslao ka Thompsonu.

Meč broj 3 igra se u Clevelandu, u noći utorak na srijedu od 3 sata po našem vremenu.

LeBron James zabilježio je peti triple-double u NBA finalima (39 poena, 15 skokova, 11 asistencija), Timofey Mozgov je briljirao u prve tri četvrtine i nakupio 17 poena i 11 skokova. Matthew Dellavedova dodao je devet, ali je njegov glavni doprinos bio u odbrani, gdje je potpuno poremetio Stepha Curryja. MVP regularne sezone promašio je 13 trojki, oborivši rekord finala, koji je prije tačno 20 godina zabilježio John Starks, u meču New Yorka sa Houstonom.

Curry je meč završio sa 19 poena (5/23 iz igre, 6 skokova, 5 asistencija, 5 izgubljenih lopti) i ostao u dubokoj sjenki Claya Thompsona, koji je izjednačio lični play-off rekord sa 34 poena.

Lišen pomoći povrijeđenog Kyriea Irvinga, David Blatt je ponovo pravio rotaciju od 8 igrača, a dodatno mjesto popunio je nakratko Mike Miller.

Kao da im povrede dvije od tri zvijezde nisu dovoljne, gosti iz Clevelanda morali su da se bore i sa sudijskom trojkom, koja je noćas zdušno pomagala domaćinu u mnogim situacijama, pogotovo prešutkujući seriju faulova nad LeBronom Jamesom u finišu regularnog toka i produžetku.

U ovom meču Golden State brzo je stekao prednost, ali je serija Cavsa 15:2 na sredini druge četvrtine trajno promijenila stanje.

Razlika u korist tima iz Ohioa bila je jednocifrena sve do posljednjih 5 minuta, kada su u dva navrata stigli do plus 11.

U drugoj od tih situacija LeBron James ih je doveo na 83:72, tri minuta pred kraj i činilo se da je meč prelomljen. Međutim, tada se Steve Kerr odlučio na hekovanje Tristana Thompsona, što je uz dvije velike greške Smitha omogućilo Warriorsima da uhvate priključak.

Shumpert je ponovo promašio pobjedu u regularnom toku, kada je na plus 2 poslao air-ball iz kornera, a 7 sekundi pred kraj Steph Curry polaže za 87:87, poslije čega su ponovo Cavsi imali napad za pobjedu. LeBron je preuzeo odgovornost, napao Iguodalu, koji je napravio očigledan prekršaj, ali on nije dosuđen. Iguodala je u tom trenutku imao 5 faulova, a Golden State ne bi imao time out da postavi posljednji napad.

U produžetku Cleveland stiče 5 poena prednosti, ali probuđeni Draymond Green, koji je bio prilično anoniman tokom 48 minuta, vraća svoj tim na minus 1, pre nego što će Curry sa penala na tren donijeti novu prednost svom timu (93:92), ispostavit će se jedinu u posljednjih 35 i po minuta. Tome je prethodila serija začuđujućih sudijskih odluka na štetu Clevelanda.

Ipak, igrač koji je iskočio na ovom meču prikladno je dobio priliku da ga prelomi - Matthew Dellavedova je fauliran poslije ofanzivnog skoka, ubacio je oba bacanja i Cleveland je opet poveo. I na drugom kraju terena Australac je zablistao, pa je situaciju šutom sa distance rešavao Barnes, čiji šut se odbio u ruke LeBrona.

Najbolji igač lige je fauliran 4,4 sekunde pre kraja, imao je dva bacanja od kojih je iskoristio drugo. Warriorsi nisu imali time out, napali su uz lijevu out-liniju, ali su ih Cavsi zatvorili, a Shumpert je ukrao loptu za potvrdu pobjede.

Domaćini su za dva poena šutirali preko pola (25 od 48), ali su trojke šutirali veoma slabo (8 od 35). Cleveland je bio bolji iza linije (9/27), ali su dvojke šutirali slabije: 20 od 63.

Cavsi su dominirali u skoku (55-45) i imali 5 izgubljenih lopti manje (13-18).

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.