KOŠARKA

DUŠKO IVANOVIĆ Nikad se ne predajem

INTERVJU selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine

E. JESENKOVIĆ

25.7.2015

Duško Ivanović ne pati od velikih riječi. Neće sipati eurofiju, još manje će širiti pesimizam, mada bi na njegovom mjestu, uz više nego jak argument da će na Evropsko prvenstvo putovati čak bez trojice najboljih košarkaša (Nihad Đedović, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić), mnogi treneri već sada počeli "zidati" alibi za eventualni neuspjeh.

No, čovjek koji je kao igrač dva puta bio prvak Evrope, a kao trener osvajao trofeje s klubovima kao što su Barcelona, Tau keramika, Panatinaikos... rekao je da će "o onima kojih nema govoriti samo jednom, a potom se posvetiti onima koji su tu".

Spremni na žrtvu

- Igrače kojih nema na pripremama, više nijednom neću spomenuti, jer nam oni više ne mogu pomoći. Posvetit ćemo se onima koji su došli da žrtvuju dio svog odmora i koji će uraditi sve za reprezentaciju. Koncentrišemo se na ono što imamo - kaže za naš list trofejni crnogorski stručnjak (57), koji ne vjeruje previše u mogućnost da će se Đedović naknadno ipak priključiti pripremama reprezentacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

S obzirom na to da se već mjesecima spminjala mogućnost da ostanemo bez trojice glavnih igrača, koliko Vas je iznenadilo kada je to definitivno postala realnost?

- Iznenadilo me je, stvarno. Mislio sam da ću na pripremama imati i Teletovića i Đedovića. S njima bismo bili veoma opasna reprezentacija. Za Nurkića nisam bio siguran, jer je imao operaciju i bilo je malo vjerovatno da će biti ovdje, ali Nurkić je budućnost ove reprezentacije i on će igrati kad bude zdrav.

Je li Miroslav Todić igrač koji će u petorci, na poziciji krilnog centra, preuzeti mjesto kapitena Teletovića?

- Todić je prošle godine bio pozvan, ali zbog povrede nije igrao. Sada je tu, ima ambiciju da igra i, kad nema Mirze, očekujem da će nam pomoći.

Ići će najbolji

Planirate li možda u nastavku priprema zvati i neke od mlađih igrača, poput juniora Edina Atića i Nedim Đedovića, možda kadeta Džanana Musu...?

- Ti su igrači budućnost reprezentacije, a mislim da će nam se po završetku Evropskog juniorskog prvenstva priključiti Atić. Svi su igrači svjesni da najbolji treba da idu u Francusku i ja ću uzeti samo one koji budu spremni i koji mogu najviše da pomognu da postignemo dobar rezultat.

Iskreno, da li Vas je i koliko pokolebalo sve što se dešavalo s reprezentacijom uoči početka priprema?

- Sve je mnogo teže, ali ja se nikad ne predajem, a čini mi se ni ovi momci. Borit ćemo se skupa pa ćemo vidjeti.

U ovom slučaju, koji bi Vas plasman zadovoljio na Eurobasketu u Francuskoj?

- Ako bismo prošli grupu, to bi bio izvanredan rezultat. U kompletnom sastavu, to bi bilo nešto drugo. Bila bi to reprezentacija za koju vjerujem da bi mogla ravnopravno parirati svim rivalima. No, moramo biti realni.

Gazda postavlja i skida trenera

Klupu Panatinaikosa neočekivano ste napustili prije kraja sezone, ali ste izjavili da niste nezadovoljni epizodom u grčkom gigantu. Koliko je blizu ili daleko novi klupski angažman?

- Veoma sam zadovoljan sezonom u Panatinaikosu, ali je gazda kluba taj koji dovodi trenera i skida trenera kad hoće. No, svojim radom i rezultatom u Panatinaikosu veoma sam zadovoljan. Što se tiče novog kluba, o tome ne razmišljam, reprezentacija je u prvom planu.

Mečevi sa Gruzijom

Reprezentativci će se u Sarajevu pripremati do 5. avgusta, kada slijedi odlazak u Sloveniju i prvi kontrolni mečevi protiv Gruzije (6. i 7. avgust).

Naše košarkaše očekuje ukupno 12 provjera prije starta Evropskog prvenstva i susreta grupe A sa Poljskom 5. septembra u Monpeljeu. U našoj grupi su još domaćin Francuska, Rusija, Izrael i Finska. Četiri prvoplasirane selekcije idu u osminu finala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.