KOŠARKA

NIHAD ĐEDOVIĆ Krivo mi je što neću igrati na Eurobasketu

Ne može nastupati u dresu BiH

E. J.

25.7.2015

Uvijek se odazivao i igrao punim žarom. Nikad se ni na šta nije žalio. Smještaj, dnevnice, minutaža... sve ono što, kao prema tradiciji, izaziva najveće nezadovoljstvo kod igrača, njega nije doticalo.

Čak je vlastitim novcem gasio požare kada je reprezentaciji prijetio finansijski slom na Evropskom prvenstvu prije dvije godine u Sloveniji...

Izlazio jači

Zbog toga je kao grom iz vedra neba odjeknula vijest da se jedan od najboljih košarkaša naše zemlje Nihad Đedović odrekao državljanstva Bosne i Hercegovine kako bi dobio njemačko!

Time je, automatski, zatvorio sebi i vrata bh. tima, koji je prije dva dana počeo pripreme za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. U razgovoru za "Dnevni avaz" nakon što je posjetio reprezentativni kamp na Ilidži Nihad, prvi put u medijima, pojašnjava kako se desilo da ostane bez prava nastupa za BiH.

- U najkraćem, nisam imao potpune informacije. Prvo pitanje mom agentu kada sam trebao dobiti njemački pasoš bilo je da li mogu i dalje igrati za reprezentaciju BiH. Mislili smo da mogu, jer i dalje imam bh. košarkaško državljanstvo, ali je ispalo drugačije.

Naravno da osjećam krivicu zbog toga što me, vjerovatno, neće biti na Eurobasketu, znam šta sam uradio i ne plašim se da priznam. Svjestan sam da će biti ružnih komentara, ali s tim živim od 15. godine. Pojedinci su tada pričali da moj otac plaća da bih ja igrao za prvi tim Bosne, a on je u to vrijeme bio na birou.

Nastavilo se i poslije, kada sam prešao u Barcelonu, ali navikao sam na to i izlazio jači. I ovog puta će biti tako - kaže 25-godišnji bek, koji vjeruje da će, uz pomoć našeg Saveza, ponovo dobiti bh. državljanstvo, odnosno imati dvojno, mada je upitno hoće li se to desiti dovoljno brzo da nastupi na EP-u (počinje 5. septembra).

Zeleno svjetlo

- Dao sam zeleno svjetlo da pokrenu proceduru, imam dobru volju. Našem Savezu nemam šta da zamjerim, oni nisu imali utjecaja na ovo što se desilo.

Nihad objašnjava da je proceduru za dobivanje njemačkog pasoša davno pokrenuo, jer na to ima pravo s obzirom na to da je u Njemačkoj, uz prekide, živio čak deset godina. Tamo i igra, iza njega su već dvije uspješne sezone u bavarskom divu Bajernu iz Minhena.

- Pasoš sam dobio u normalnoj proceduri, zahvalan sam Nijemcima što su mi pružili ovu mogućnost. No, ja ću, prije svega, ostati Bosanac i Hercegovac, BiH će mi uvijek biti na prvom mjestu - rekao je Đedović.

Nije mi bitno ko vodi Savez

- Za reprezentaciju sam igrao, a nadam se da ću ponovo igrati, zato što osjećam nešto prema ovom dresu. Ko vodi Savez, da li je to neko koga ne poznajem ili neko s kim sam dobar, potpuno mi je svejedno kada je u pitanju igranje za reprezentaciju - ističe Đedović.

Loša sreća

Pitali smo Đedovića i za komentar nevjerovatnog spleta okolnosti koji je našu reprezentaciju uoči EP-a lišio usluga i preostale dvije najveće zvijezde Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića.

- Uvijek kažu da za sve postoji razlog, iskustvo mi govori da je tako. No, ne bih ulazio u probleme ostalih igrača, znam samo svoj. Možda je i loša sreća - kaže Đedović.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.