KOŠARKA

EUROBASKET U16 Mladi Zmajevi slavili nad Francuzima, Musa ponovo briljirao

Četvrta utakmica drugog kruga

D. KOVAČ

11.8.2015

Kadetski reprezentativci Bosne i Hercegovine danas su u Kaunasu savladali Francusku u četvrtoj utakmici drugog kruga Evropskog prvenstva za košarkaše do 16 godina. Konačan rezultat bio je 64:57.

Od samog početka utakmice naši mladi Zmajevi počeli su s dobrom igrom. Prednost je iz minute u minutu rasla, tako da je BiH nakon prvih 10 minuta igre imala devet poena prednosti (18:9).

U drugoj dionici naši mladi momci nastavili su sa dobrom košarkaškom predstavom. U jednom trenutku imali su čak i 16 poena razlike (30:14), ali su do kraja poluvremena Francuzi uspjeli "istopiti" prednost mladih Zmajeva, te se na odmor otišlo pri rezultatu 35:23 za BiH.

U taboru naše reprezentacije na poluvremenu su bili najefikasniji Musa i Sikiraš sa po 10 poena, dok je Čampara dodao devet.

Kod Francuza Blanc i Mopsus postigli su po osam poena.

Početak drugog poluvremena obilježio je blagi pad u igri naših Zmajeva. Nekoliko nepreciznih šuteva i loših dodavanja mladi Francuzi znali su iskoristiti, te smanjiti zaostatak na šest poena (29:35).

No, i danas raspoloženi Musa vraća na osam razlike (37:29). Francuzi odmah koriste naredni napad i smanjuju na -6.

Trojka sjajnog Džanana Muse, koji je zaista izgledao nezaustavljivo, ponovo nam vraća dvocifrenu prednost (42:31).

I četiri minute prije kraja 3/4 bilo je 11 poena razlike za naše mlade kadete (46:35).

Nakon što se BiH ponovo vraća na solidnih 13 razlike (48:35), selektor Francuske pozvao je minut odmora.

Francuzi se realizacijom dva napada zaredom ponovo vraćaju na -8 (48-40). Do kraja trećeg perioda naši mladi košarkaši postigli su još dva poena za konačnih 50:40.

U četvrtom periodu naši momci morali su posebno povesti računa da im se ne dogodi pad igre kao što je to bio slučaj u nekoliko prethodnih utakmica (npr. sinoć od Crne Gore izgubili 6:23).

Može se reći da se ponovo dogodio znatan pad igre, no ovaj put, srećom, bez konkretnih posljedica. Naši kadeti uspjeli su mirno privesti kraju utakmicu i riješiti je konačnim rezultatom 64:57.

Musa je ponovo, po ko zna koji put, bio najbolji strijelac na utakmici. Večeras je zabilježio 22 poena, sedam skokova i osam asistencija. Uz njega dobar je bio i Sikiraš sa 13 poena.

Kod Francuza Blanc je ubacio 16, Mopsus 14, a Hoard 12 poena.

Nakon četiri kola drugog kruga naši kadetski reprezentativci imaju omjer dvije pobjede i dva poraza. Posljednji meč drugog kruga BiH će sutra igrati protiv Hrvatske, koja u četiri utakmice ima isto toliko poraza. Ukoliko naši kadeti pobijede, plasirat će se u četvrtfinale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.