KOŠARKA

Duško Ivanović: Očekujem da ćemo biti još bolji

Uoči tri nove provjere

E. JESENKOVIĆ

12.8.2015

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u naredna četiri dana odigrat će tri utakmice na turniru u Istanbulu.

Turska, Tunis i Grčka rivali su protiv kojih će selektor "Zmajeva" Duško Ivanović i njegov stručni štab uigravati ekipu koja će 5. septembra protiv Poljske u Monpeljeu otvoriti Evropsko prvenstvo. Naši protivnici u grupi A Eurobasketa bit će još domaćin Francuska, zatim Rusija, Poljska, Izrael i Finska.

Vrhunski rivali

- Nama su potrebne provjere protiv vrhunskih ekipa, kakve će biti i ove u Istanbulu. To je jedini način na koji možemo da napredujemo.

Mi smo prvi dio na Ilidži radili odlično, došli smo do određenog limita, ali nakon utakmica s Gruzijom i Hrvatskom mislim da smo bolji. To isto očekujem i nakon ovog turnira. Jedino je bitno da budemo još bolji - rekao je selektor.

Ivanović i njegov stručni štab na put su poveli 15 igrača, to su Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Aleks Renfro, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Adin Vrabac, Marko Jošilo, Nedim Buza, Milan Milošević, Miroslav Todić, Edin Bavčić, Stefan Glogovac, Elmedin Kikanović, Draško Albijanić i Andrija Stipanović.

Trofejni crnogorski stručnjak na klupi bh. tima potvrdio nam je da je bek Nemanja Gordić, koji zbog povrede nije igrao protiv Gruzije i Hrvatske, počeo trenirati i bit će u konkurenciji za utakmice u Turskoj.

Na pitanje kako se ekipa privikava na činjenicu da joj nedostaju dva praktično glavna strijelca (Mirza Teletović i Nihad Đedović, a nema ni centra Jusufa Nurkića), Ivanović odgovara riječima:

Bošin komentar

- U ove tri kontrolne utakmice bilo je možda i iznenađujuće mnogo poena. Kad dođu zvanični susreti, bit će ih vjerovatno manje, jer će se više taktizirati...

Mi ćemo raditi ono što je do nas, vjerujem da možemo podići formu, a naša snaga trebala bi biti kolektivna igra.

Pitali smo selektora i za komentar izjave našeg proslavljenog stručnjaka Bogdana Tanjevića da je "Ivanović trener koji je sposoban izvući bolji rezultat u odnosu na nivo talenta koji ima na raspolaganju".

- Dobro, Boša je izvanredan trener i moj dobar prijatelj, a ja mogu samo reći da se nadam da ćemo biti kompetitivni na Evropskom prvenstvu. Momci rade izvrsno, atmosfera je odlična, pa vidjet ćemo šta će biti u Francuskoj - izjavio je Ivanović.

Zimić ostao u Sarajevu

Prethodna tri meča s Gruzijom i Hrvatskom propustio je krilni centar Stefan Glogovac. Sada je selektor sa spiska igrača za turnir u Istanbulu izostavio centra Emira Zimića, koji je ostao u Sarajevu.

- Imamo 16 igrača i rotiramo ih, Zimić će naredno putovanje ponovo biti s nama. Svih 16 košarkaša bit će u reprezentaciji do kraja turnira u Hrvatskoj, nikad se ne zna šta se može desiti, da li će se neko povrijediti... Nakon tog turnira odredit ćemo 12 igrača za Evropsko prvenstvo - rekao je Ivanović.

Nakon Istanbula, naše igrače do EP-a očekuju još po tri provjere na turnirima u Grčkoj (21-23. avgust) i Zagrebu (26.-28. avgust).

Raspored

SRIJEDA: Turska - BiH (20 sati).

PETAK: Grčka - BiH (16.30), Turska - Tunis (19).

SUBOTA: BiH - Tunis (15.30), Turska - Grčka (18).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.