KOŠARKA

ZMAJIĆI PREJAKI ZA NIJEMCE Bosna i Hercegovina u polufinalu kadetskog EP-a u Kaunasu

U četvrtfinalu savladali Njemačku sa 70:54

Redakcija

14.8.2015

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva nakon što je danas u Kanuasu savladala selekciju Njemačke rezultatom 70:54.

Početak susreta Nijemci su bolje otvorili, te su poveli sa 6:2. No, naši Zmajići prave seriju 12:0, te na taj način prvu četvrtinu rješavaju u svoju korist sa 14:6. U tom periodu njemački kadeti nisu postigli poen šest minuta i devet sekundi.

I u narednih deset minuta naši momci igraju fantastično, a novu seriju tricom otvara Musa, nakon čega je pogodio i za dva, a potom i Čampara. Nakon nešto više od tri minute igre u drugoj četvrtini našu seriju prekida Bonga.

No, to nije poljuljalo kadete BiH koji nastavljaju trpati protivnički koš, te se na odmor otišlo pri prednosti zlatnih momaka od čak 39:17.

U trećoj četvrtini utakmice naši reprezentativci dostigli su u dva navrata prednost od čak 26 poena (46:20 i 49:23), no Nijemci su na kraju tog dijela igre ipak uspjeli smanjiti zaostatak na -21 (30:51).

Četvrta dionica igre, kao što je to i uobičajeno, donijela je pad igre naših momaka, pa je u jednom trenutku Njemačka došla na 13 poena zaostatka (47:60). No, BiH je uspjela održati prednost te na kraju slaviti sa konačnih 70:54.

Najefikasniji igrač susreta bio je još jednom Džanan Musa sa 25 poena, 13 skokova i devet asistencija, što je njegov novi double-double učinak. Vrijedi još izdvojiti i Sikiraša sa 21 postignutim poenom.

Kod gostiju najefikasniji je bio Weidemann sa 13, dok je Buck dodao 10 poena.

U polufinalu EP-a BiH će odmjeriti snage sa selekcijom Španije.

Pobjedom nad selekcijom Njemačke, naši Zmajići automatski su izborili plasman na Svjetsko prvenstvo koje se igra 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.