KOŠARKA

ITALIJANSKI MEDIJI Bosanski sindrom nas je mučio, a sada je pokorio Evropu

Musa je genije iz Bihaća

A.U.

17.8.2015

Pobjeda košarkaških Zmajića na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina nije bila previše zapažena u medijima izvan regiona.

Jedan od rijetkih medija koji je posvetio značajan prostor našem trijumfu je italijanski sportal.it.

Napominju svoje čitaoce da je Bosna i Hercegovina tek prošle godine ušla u Diviziju A, a ove godine razbila je i Italiju.

„Nezaustavljivi prvi „snajper“ turnira Džanan Musa predvodio je svoju zemlju do prve košarkaške medalje u historiji. Ipak, košarkaški uspjesi nisu novina za tu zemlju četiri religije koja je izašla iz teškog rata čiji znakovi su i dalje vidljivi na građevinama. Rata u kojem je srušen i Stari most u Mostaru, poznat u svijetu koliko i Veliki kanal u Veneciji“, piše spomenuti medij.

Navode da je BiH svijetu dala velike košarkaške poput Bogdana Tanjevića koji je sa KK Bosna postao klupski evropski prvak, a kasnije je uzeo italijansko državljanstvo i kao naturalizovani igrač sa tom reprezentacijom osvojio Eurobasket.

„Bosanski sindrom dugo nas muči. Nedavno smo izgubili smo od U20 reprezentacije BiH, poraženi smo i na Evropskim igrama mladih, a u Litvaniji smo u jednom trenutku od njih gubili i sa 29 razlike. Na kraju utakmice, Bosanci su imali čak 70 skokova, Italija 33“, navode Italijani.

Kažu da je tada bilo jasno da se BiH, predvođena genijem iz Bihaća, može boriti za titulu, uprkos porazima od Finske i Crne Gore.

„Teško je pobijediti Litvaniju, zemlju u kojoj je košarka religija i gdje je domaće igrače bodrilo 5.000 navijača. Pred kraj, Sikiraš je dobio pet ličnih grešaka, činilo se da su Bosanci u grču i da je Litvanija na korak od preokreta“, navodi se u tekstu koji hvali Musu.

„Tada je na scenu nastupio momak iz Bihaća i pogodio tricu. Litvanija je promašila slobodna bacanja nekoliko sekundi prije kraja, BiH je bila prvak. Musa se od iscrpljenosti srušio na parket. Ubacio je 33 poena, osam skokova, sedam asistencija i iznudio čak 10 prekršaja. Spektakularna igra od mršavog igrača koji može pokriti četiri pozicije“, pišu Italijani.

Italijanski portal analizu zaključuje navodom da je Musa posljedni u nizu velikih talenata iz zemalja bivše Jugoslavije koje su ove godine osvojile posljednje Eurobaskete za igrače do 16 (BiH) i 20 godina (Srbija).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.