KOŠARKA

Adis Čampara: Kada je u pitanju moj Sani, ovo sam očekivao!

Otac mladog bh. košarkaša

Am. KOVAČ

17.8.2015

Sani Čampara je bio drugi strijelac naše selekcije u pobjedi nad Litvanijom za evropski tron. Ubacio je sjajna 23 poena. O uspjehu ovog mladog košarkaša razgovorili smo sa Adisom Čamparom, Sanijevim ocem.

Osvojene titule

- Još uvijek sam uzbuđen zbog svega ali kada je u pitanju moj Sani,  ovo sam očekivao. Naime, on je već skoro deset godina u košarci. Počeo je trenirati 2006. godine sa sedam godina.  Ova pobjeda rezultat je mukotrpnog rada. Svaki dan ide na treninge, bio vjetar ili kiša, ili snijeg. Dakle, ova pobjeda nije došla tek tako, kazao je za “Avazov” portal Adis Čampara.

Sani je prema riječima njegovog oca počeo trenirati košarku u košarkaškoj akademiji Rin kod Rusmira Halilovića, čuvenog stručnjaka koji je između ostalih trenirao Dražena Petrovića i Tonija Kukoča. Nakon toga je Sani prešao u OKK Spars i tu trenira već nekoliko godina.

- Postao je prvak države u mini basketu, prvak države u pionirskoj konkurenciji, trostruki je kadetski prvak države sa košarkaškim klubom Spars. Znači, sve titule je osvojio. Bio je učesnik i košarkaškog turnira u Parizu, gdje je bio proglašen najboljim igračem. U Milanu na Međunarodnom košarkaškom turniru proglašen je najboljim igračem i najboljim strijelcem turnira. Sve te nagrade koje je dobio  ukazivale su šta će se dalje dešavati, dodao je stariji Čampara.

Nastavak karijere

Prema riječima Sanijevog oca, bilo je i razgovora oko nastavka Sanijeve karijere ali kako kaže “o tome je još rano davati izjave”.

- Sani pohađa Prvu gimnaziju. Završio je drugi razred i odličan je učenik. Nama je jako bitno da se paralelno sa košarkom posveti i školi, kazao je Adis Čampara.

Na pitanje kakve su kod njega bile emocije tokom igranja utakmice finala sa Litvanijom, te kako komentira sportsku kolegijalnost mladih košarkaša iz Crne Gore i Srbije sa našom reprezentacijom, on je odgovorio:

- Sani je oduvijek odgajan da voli sve ljude i bude kosmopolita. A s obzirom da su naša djeca u Crnoj Gori bila na pripremama, to je očekivano. Oni su se i tamo družili i poznaju su već odranije, kazao je Čampara.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.