KOŠARKA

LITVANSKI NOVINAR ZA "AVAZOV" PORTAL Očekivali smo pobjedu!

Simonas Baranauskas važi za vrsnog poznavaoca igre pod košem u Litvaniji

A. UZUNOVIĆ

17.8.2015

Litvanski novinar Simonas Baranauskas, koji važi za jednog od vrsnih poznavalaca igre pod košem u toj zemlji, a pomogao je i u organizaciji Evropskog prvenstva u košarci za kadete, kazao je za "Avazov" portal da je javnost u toj zemlji očekivala pobjedu nad Bosnom i Hercegovinom u finalu. 

"Smatram da je Turska bila najbolja ekipa na turniru i kada smo pobijedili njih,  kao i većina ljudi u Litvaniji, očekivao sam zlatnu medalju", rekao je Baranauskas.

Uprkos tome, napominje da niko nije potcjenjivao BiH.

"Vladao je osjećaj da možemo osvojiti zlato, ali ne i da će ono samo doći. Vidjeli smo da je BiH imala problema u nekim utakmicama, naročito protiv Finske i Crne Gore (dvije utakmice koje smo izgubili, op.a)", dodao je Baranauskas.

BiH nije ekipa jednog čovjeka

Svakako, morao je i spomenuti MVP-a Eurobasketa Džanana Musu.

"Musa je, zaista, nevjerovatan igrač, ali znamo da BiH nije ekipa jednog čovjeka. Musa je glava ekipe koja stoji na ramenima drugih igrača. Da nije bilo Čampare koji je odigrao fantastično protiv Španije, BiH ne bi ni bila u finalu. I Sikiraš je odigrao odličan turnir", rekao je Baranauskas.

Kao jedinu slabost kapitena kadetske reprezentacije BiH istakao je šut sa distance, uz napomenu da to nije bio slučaj u finalnoj utakmici.  

"Tokom turnira, činilo mi se da je jedina slabost Muse šut za tri poena jer je do finala imao 9 od 43 pokušaja.,ali protiv nas je pogodio četiri od sedam trica. Moglo bi se reći i da je loš procenat šuta za tri poena tokom turnira rezultat i teških pozicija iz kojih je pokušavao, no, u konačnici, taj aspekt igre nije jedna od njegovih snaga", navodi Baranauskas.

j4xnibsr

Baranauskas (desno) hvalio Musu, Čamparu i Sikiraša

Dodaje da će Musa taj aspekt igre morati popraviti kako bi postao igrač svjetske klase. Iako je uvidio jednu slabost mladog Bišćanina, svjestan je i njegovih kvaliteta.

"Uprkos tome, jučer je odigrao izuzetno zrelu utakmicu. Bio je psihički spreman i razigravao je saigrače", kazao je Baranauskas.

Napominje kako smatra da BiH vjerovatno ne bi osvojila zlato bez Muse, ali da se isto treba reći za Čamparu i Sikiraša.

Litvanija je ostvarila uspjeh

Komentarišući rezultat Litvanije, kazao je da je prije Eurobasketa njihov cilj bilo jedno od prva četiri mjesta.

"Uprkos izgubljenom finalu smatram da smo postigli i više od zacrtanog. Igrali smo dobro i u ovdašnjoj javnosti nije bilo loših riječi upućenih Litvanskim igračima", rekao je Baranauskas.

Kazao je da je mogao osjetiti kako su neki domaći igrači bili previše impresionirani atmosferom i punim tribinama.

"Gledali su ih i svi seniorski igrači Litvanije, zbog čega su neki od njih, u pojedinim trenutcima pokušali i da se previše iskažu soliranjem. Upravo je naša snaga na Eurobasketu bila ekipa, pošto nismo imali igrače poput Muse, Bitima (Turska) ili Martineza (Španija)", rekao je Baranauskas.

Ipak, pohvalio je litvanske igrače jer su se, nakon lošeg početka utakmice, uspjeli vratiti u igru. 

Organizatori morali zamoliti Crnogorce da napuste parket

Nakon što je sirena označila kraj susreta igrači Crne Gore uletjeli su na teren kako bi proslavili pobjedu zajedno sa našim reprezentativcima. Kako kaže Baranauskas, to se nije svidjelo organizatorima koji su, poštujući pravila, zamolili Crnogorce da se vrate na tribine. 

Ipak, naše komšije su slavlje sa "Zmajićima" nastavile u hotelu.  Također, kazao je da su podršku BiH sa tribina dali i košarkaši Srbije koji su, kada je sudija označio početak utakmice, zajedno s Crnogorcima počeli uzvikivati "Bosna, Bosna". 

Govor selektora Pandže nakon utakmice sa Finskom

Iako Baranauskasov zadatak nije bilo praćenje naše reprezentacije, ispričao nam je detalj sa treninga "Zmajića" dan nakon poraza od Finske (82:78). 

"Mislim da je bilo oko 10 ili 11 sati navečer. Po završetku treninga vaš selektor je izveo košarkaše izvan dvorane, na mračno mjesto i tu je vikao punih 15 minuta, dok ih je vozač autobusa nestrpljivo čekao da ih odveze u hotel. Pošto govorim jako malo vašeg jezika, načuo sam psovke i spominjanje Finske, tako da pretpostavljam da ih je grdio zbog pristupa utakmici ili im je održavao motivacioni govor", ispričao je Baranauskas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.