KOŠARKA

Rusija se oprašta od EP-a, Hrvatska bolja od Holandije

Rusi su večeras poraženi od selekcije Francuske sa 74:67

Fena

9.9.2015

 Košarkaši Rusije upisali su i četvrti poraz u isto toliko mečeva odigranih u okviru A-grupe Evropskog prvenstva u Marseilleu.


Rusi su večeras poraženi od selekcije Francuske sa 74:67 i opraštaju se od EP-a zajedno sa selekcijom BiH koja je danas izgubila od Izraela.

Iako su izgubili u prva tri kola od ekipa koje se ne mogu mjeriti sa ruskom košarkaškom tradicijom (PoljskA, Izrael i Finska), Rusi su protiv Francuza igrali mnogo bolje i dobar dio meča imali rezultatsku prednost.

Iako se činilo da bi Rusija mogla doći do prve pobjede, aktuelni prvak Evrope pred domaćom publikom nije dozvolio iznenađenje, te u zadnjoj četvrtini preukrenuo meč u svoju korist. 

Novom pobjedom Francuzi su se vratili na prvo mjesto u grupi s makslimalnim učinkom od četiri pobjede, a do trijumfa su ih predvodili Nando De Colo s 13 poena, Rudi Gobert s 12 poena i deset skokova, te Tony Parker s 12 poena i četiri asistencije. 

U timu Rusije najefikasniji je bio Vitaly Fridzon s 20 poena, pet skokova i dvije asistencije.

Zanimljiv meč odigran je i u okviru grupe C, u kojem je Hrvatska dosta teško pobijedila Holandiju 78:72.

Holanđani, koji imaju samo jednu pobjedu nakon četiri kola, pružili su dobar otpor domaćinu grupe koja se igra u Zagrebu, ali nisu imali snage da prelome meč u svoju korist. 

S druge strane kada je najviše trebalo pogađali su Darijo Šarić (15 poena, 7 skokova), Krunoslav Simon (18 poena, 8 asistencija, 7 skokova), te Bojan Bogdanović (13 poena) i Ante Tomić (13 poena i 8 skokova).

U reprezentaciji Holandije istaknuo se Roeland Schaftenaar s 19 poena i četiri skoka.

Hrvatska je pobjedom zauzela drugo mjesto u grupi iza stopostotne Grčke, a na trećem mjestu je Slovenija.

Španija je u grupi C bez većih problema pobijedila Island s 99:73 i skočila na treće mjesto u grupi s polovičnim uspjehom, dok je Litvanija u grupi D iznenađujuće teško savladala Estoniju sa 64:62. Litvanci su drugi u grupi s istim brojem bodova kao i Česi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.