KOŠARKA

FIBA odgodila odluku o domaćinima kvalifikacija za Olimpijske igre u Riu

"Tehnički razlozi"

Fena

11.11.2015

Domaćini tri kvalifikacijska turnira košarkaša za Olimpijske igre u Rio de Janeiru neće biti obznanjeni 23. novembra, kao što je prije bilo najavljeno, već 26. januara 2016. godine, odlučili su čelnici Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA).

Razlog za odgodu odluke je pomicanje sastanka Izvršnog odbora FIBA-e na 19. januara, a glavni sekretar Patrick Baumann ovu je promjenu termina objasnio "tehničkim razlozima".

Među evropskim kandidatima za domaćinstvo jednog turnira su Srbija, Turska, Njemačka, Češka, Grčka, Italija i Izrael, od azijskih zemalja to su Iran i Filipini, a od američkih zemalja prijavio se Meksiko.

Pravo sudjelovanja na kvalifikacijskim turnirima izborili su Francuska, Srbija, Grčka, Italija i Češka iz Evrope, Kanada, Meksiko i Portoriko s američkog prostora, Angola, Tunis i Senegal kao afrički kandidati, Novi Zeland iz Okeanije te Filipini, Iran i Japan od azijskih reprezentacija.

Njima će se pridružiti još tri reprezentacije: ili domaćini turnira koji nisu izborili pravo nastupa svojim rezultatom na kontinentalnim prvenstvima, ili sljedeće najbolje plasirane reprezentacije po pojedinom kontinentu na kojem će biti održan turnir.

Termini kvalifikacijskih turnira su od 5. do 11. jula 2016.

Plasman na košarkaški olimpijski turnir, uz domaćina Brazil te svjetske prvake reprezentaciju SAD-a, osigurale su Španjolska, Litva, Australija, Nigerija, Venezuela, Argentina i Kina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.