KOŠARKA

MELISA BRČANINOVIĆ Presretna sam što sam u seniorskom timu BiH

Uoči utakmice u Tel Avivu

Fena

20.2.2016

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Tel Avivu igra s Izraelom utakmicu 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. u Češkoj.

Ova utakmica od posebnog značaja je za Tuzlanku Melisu Brčaninović, najbolju igračicu Jedinstva BH Telekoma iz Tuzle, koja je prvi put u rosteru reprezentacije za jednu službenu utakmicu.

Do sada je nastupala za sve mlađe selekcije naše države, a nikada za seniorski sastav. Večeras bi joj se mogao ostvariti i taj san i to dan nakon rođendana, 19. februara, i napunjenih 17 godina.

- Presretna sam što sam u seniorskom timu. Za mene je to događaj koji ću pamtiti cijeli život. Ako mi selektor Goran Jovanović pruži priliku da zaigram, dat ću sve od sebe da opravdam povjerenje. Ipak, za sve nas najvažnije je da večeras pobijedimo - kaže Melisa Brčaninović.

U stručnom štabu reprezentacije ističu da se mlada Tuzlanka dobro uklopila u reprezentaciju u kojoj je mnoštvo iskusnih i kvalitetnih košarkašica, među kojima je i Linette Kizer, Amerikanka koja je igrala američku profesionalnu košarku, zatim, Milica Deura, Dragana Svitlica, Marica Gajić...

- Sretna sam, jer su me sve djevojke prihvatile na najbolji način. Maksimalno me podržavaju kao najmlađu igračicu reprezentacije i to mi puno znači - napominje Melisa.

Kuriozitet je i da je jedan pomoćnik selektora Gorana Jovanovića, u ulozi trenera, Melisina majka, Mara Lakić-Brčaninović, jedna od najtrofejnijih bh. košarkašica svih vremena.

Naime, Mara Lakić, kasnije Brčaninović, bila je kapiten Jedinstva Aide iz Tuzle, tima koji je 22. marta 1989. u Firenci osvojio naslov prvakinja Evrope, u čuvenoj utakmici protiv tadašnjih aktuelnih evropskih prvakinja, Primiđija iz Vićence (74:70).

Mara Lakić-Brčaninović bila je i članica olimpijske reprezentacije Jugolavije koja je u Seulu 1988. godine osvojila srebrnu medalju. Ujedno, bila je u sastavu prve košarkaške reprezentacije BiH od osamostaljenja, koja je 1993. godine na Mediteranskim igrama u Monpeljeu (Francuska) osvojila zlatnu medalju.

- Debitovala sam s 23 godine i nisam prošla sve mlađe kategorije, za razliku od Melise koja je nastupala u svim selekcijama, a sada je kao starija kadetkinja dospjela u seniorski sastav. Kao majka i trener, veoma sam ponosna na nju, tim prije što je vrijedna i odgovorna osoba. Sve što je do sada postigla ostvarila je svojim radom, odricanjem i talentom. Suprug i ja smo tu samo da je podržimo i omogućimo da se bavi košarkom - s ponosom kaže Melisina majka i, ujedno, trener, Mara Lakić-Brčaninović.

Melisa Brčaninović je sa 16 godina već bila među najboljim strijelcima Lige BiH. U ovoj sezoni je neprikosnovena na listi strijelaca s prosjekom većim od 30 poena po utakmici. U prošlom kolu Jedinstvo BH Telekom u Sarajevu je deklasiralo ekipu Željezničara, a Melisa je postigla rekordna 44 poena.

- Teško je postići uspjehe kakve je ostvarila moja mama, Mara. Ali, vrijeme je preda mnom. U svakom slučaju trudit ću se da dostignem barem dio onoga što je moja majka postigla - zaključila je Melisa Brčaninović.

Zvijezda bh. košarke odavno je rođena. Melisu stručnjaci ubrajaju među najbolje mlade košarkašice Evrope. U seniorskoj reprezentaciji i na međunarodnoj sceni, međutim, tek treba da zasija. Sve je do nje!
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.