KOŠARKA

DILEMA U KS BIH Dva kandidata za selektora košarkaške reprezentacije

U narednim danima bit će obavljeni razgovori sa oba kandidata

Autor:E. JESENKOVIĆ

1.4.2016

17:30 - Treneri Igokee Dragan Bajić i zagrebačke Cibone Damir Mulaomerović glavni su kandidati za selektora košarkaške reprezentacije BiH. 

Treći prijedlog, Željko Lukajić, nije prošao. Upravni odbor nije mogao postići dogovor koga izabrati između dva preostala kandidata, pa je odluka da u narednim danima članovi najužeg rukovodstva KS BiH obave razgovore sa obojicom nakon čega će biti donešena definitivna odluka. 

Na današnjoj sjednici Skupštine raspravljano je i o ostalim selektorskim dužnostima.

Od ostalih selekcija bitno je napomenuti da je Josipu Pandžu, selektoru zlatnih kadeta, obnovljen mandat pa će on i na predstojećem Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina predvoditi naše mlade košarkaše koji su, podsjetimo, prošlog avgusta postali prvaci Evrope u kategoriji U16 na šampionatu u Litvaniji.

Također, odlučeno je i da ženskom košarkaškom klubu Čelik neće biti omogućen nastup u završnici prvenstva BiH, što znači da aktuelni šampion neće braniti titulu u završnici sezone.

Čelik je predhodno isključen iz takmičenja jer nije želio igrati prvu fazu prvenstva BiH, već je nastupao samo u Međunarodnoj ženskoj ligi. 

15:35 - Aleksandar Fulurija novi je predsjednik Košarkakog saveza BiH, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine KS BiH. Funkcije potpredsjednika u narednom periodu će obavljati Sejo Bukva i Dalibor Miloš, dok je novi član Upravnog odbora postao i Vinko Batinić.

Skupština je shodno svojim ingerencijama razriješila dužnosti, odnosno usvojila prethodnu usmenu ostavku, dosadašnjeg generalnog sekretara KS BiH Haruna Mahmutovića, te ovlastila Upravni odbor da do naredne redovne sjednice Skupštine, a to bi trebao biti kraj aprila, predloži Skupštini na usvajanje ime novog kandidata za generalnog skretara. U narednih 30 dana, Mahmutović će ostati na dužnosti u tehničkom mandatu.

Nadzorni odbor je predočio i Finansijski izvještaj, no, kako Izvještaj, zbog toga što članovi Nadzornog odbora nisu raspolagali svom dokumentacijom, ovaj Izvještaj nije usvojen. Zaključeno je da Nadzorni odbor do naredne sjednice dopuni Izvještaj, te da članovi Skupštine predloži na usvajanje, dok je zaključeno i to da se u roku od tri mjeseca izradi i Izvještaj o finansijskom poslovanju od 2009. do 2015. godine.

Inače, Savez je u prošloj godini prema izvještaju Nadzornog odbora imao prihode 1,73 miliona KM, te su oni u odnosu na rashode u 2015. godini veći za 91.000 KM. Kad su u pitanju finansijske obaveze KS BiH, najviše se duguje dobavljačima - 670.000 KM, a najveći pojedinačni dug je evidentiran prema bivšem predsjedniku BiH Nihadu Imamoviću u iznosu od 234.000 KM.

Odmah nakon završetka sjednice Skupštine, članovi novog Upravnog odbora su počeli svoju sjednicu na kojoj se očekuje odluka o imenovanju selektora naših reprezentativnih selekcija, te definitivna odluka o tome koje će sve selekcije nastupiti na međunarodnoj sceni. Zbog teške finansijske situacije upitno je da li KS BiH može organizirati okupljanja svih devet selekcija, koliko ih je prijavljeno za nastupe na evropskim i svjetskim takmičenjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.