KOŠARKA

BUKVA: Dosta je kukanja, kadeti će imati sve što je potrebno

Član Upravnog odbora KSBiH

E.J.

16.4.2016

Mogu li, zaista, doći u pitanje ne samo pripreme nego i historijsko učešće naše zlatne kadetske generacije na Svjetskom prvenstvu do 17 godina, koje će se od 23. juna do 3. jula održati u španskoj Saragosi?

Član Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Sejo Bukva kaže da ne može te da se napisi u kojima se skoro panično najavljuje crni scenarij, neće obistiniti.

Nema panike

- Nema panike i dosta je više kukanja i plakanja preko medija. Imamo kvalitet i sve ostalo što je potrebno, a očekujemo da će i država stati iza naših momaka - kaže Bukva za naš list te objašnjava redoslijed poteza koji će prethoditi zvaničnom startu priprema za SP.

- Imao sam sastanak sa selektorom Josipom Pandžom i trenerom Enesom Numanovićem. Na njima je da izrade i dostave plan priprema, u to će biti uključen i koordinator za mušku košarku u KSBiH Sulejman Begović. Nakon što se to obavi, plan će biti prezentiran Upravnom odboru.

Što se mene tiče, a vjerujem i ostalih članova Upravnog odbora, kadetska reprezentacija imat će sve što joj bude potrebno - kaže Bukva.

Okupljanje u Kaknju

Prema njegovim riječima, već 25. aprila stručni štab bh. kadeta okupit će se na sedmodnevnim pripremama i testirati prvu grupu igrača. Bit će to svojevrsni filter za glavne pripreme, koje su planirane za maj.

- Još jednom ponavljam, ako sve bude onako kako je planirano, odnosno ako koncept koji imam dobije podršku Upravnog odbora, momcima će biti omogućeni adekvatni uvjeti za pripreme. To je naš zadatak i ja ću učiniti sve da ga i obavimo na najbolji način - izjavio je Bukva.

Podsjetimo, bh. selekcija do 16 godina, predvođena Džananom Musom, Njegošem Sikirašem i Sanijem Čamparom, kao najistaknutijim igračima, te selektorom Pandžom, osvojila je prošlog avgusta titulu prvaka na Evropskom šampionatu u Litvaniji te izborila nastup na SP-u U-17.

Bit će to prvi nastup jedne naše reprezentativne selekcije u košarci na svjetskim šampionatima.

O selektoru ipak u ponedjeljak

Za jučer planirana sjednica Upravnog odbora KSBiH, na kojoj je trebao biti izabran novi selektor naših seniora, odgođena je za ponedjeljak u 12 sati.

Podsjetimo, kandidati su Dragan Bajić, aktuelni trener Igokee, te Damir Mulaomerović iz zagrebačke Cibone. Upravni odbor odlučit će se za jednog od njih dvojice.

Najavljeno je i da će Upravni odbor odrediti i kandidata za dužnost generalnog sekretara, čije bi imenovanje, u skladu sa Statutom, trebalo biti potvrđeno na sjednici Skupštine KSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.