KOŠARKA

EUROLIGA: Očekujemo da savezi zaštite svoje klubove

Nastavlja se saga u evropskoj košarci

A.U.

17.4.2016

Sankcije koje je Svjetska košarkaška federacija - FIBA izrekla nacionalnim košarkaškim savezima zbog odluke klubova da igraju takmičenja pod okriljem ULEB su čudne - rečeno je iz Eurolige.

Vladajuće tijelo evropske košarke jučer je zaprijetilo suspenzijom 14 saveza s Evropskog prvenstva 2017. godine, među kojima je i Bosna i Hercegvina i sve države iz regije, a nekim se prijeti i oduzimanjem domaćinstva kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, prenosi Tanjug.

- Veoma smo iznenađeni odlukom FIBA da uvede sankcije nacionalnim federacijama zbog neuspjelog pokušaja da pokrene svoj projekt. Čudno je da se uvode sankcije zbog toga što savezi nisu mogli da natjeraju klubove da pristupe projektu FIBA suprotno njihovoj volji. Nadamo se da savezi neće šutiti i da će zaštiti svoje klubove. To im je obaveza - rečeno je iz Eurolige za agenciju TAS.

FIBA je ranije objavila da će klubovima iz zemalja koje su pod njenim okriljem biti dozvoljeno da učestvuju u Euroligi, ali ne i u Eurokupu.

To tijelo planira da od naredne sezone pokrene svoju Ligu prvaka, koja bi bila pandan sadašnjoj Euroligi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.