KOŠARKA

Da li će bh. prvak biti suspendiran?

Igokea optužuje KSBiH

Redakcija

19.4.2016

Nakon suspenzije Košarkaškog saveza BiH od strane FIBA, Savez je u ponedjeljak postavio ultimatum Igokei da mora da stane na stranu FIBA ili će u utorak biti suspendovana.

U KK Igokea žestoko su osudili ovakvo ponašanje Saveza i upozorili da bi posljedice po bh. košarku mogle biti katastrofalne ukoliko KSBIH ostane pri svom stavu i suspenduje Igokeu, prenosi Mondo.rs.

- Rukovodstvo KSBiH pokazalo je još jednom da apsolutno ne razmišlja o košarci, postavilo je novi ultimatum pred svoj najveći i najuspješniji klub, pokušali su nama da prebace lopticu odgovornosti za dalja dešavanja u košarci. To je zaista neodgovorno i pokazuje da članovi UO ne razumiju košarku i suštinu ovog problema. Lopticu prebacuju na Igokeu, prave jednu vrstu problema i postavljaju nama ultimatume - bila je prva reakcija sportskog direktora Igokee Pavla Ćorovića za Mondo.

On nije mogao da kaže da li će Igokea do danas u 14 sati promijeniti svoj stav ili ne.

- Igokea će do 14 sati iznijeti definitivan stav, međutim sudbina Igokee će definitivno biti bolja od sudbine bh. košarke jer Igokea će sigurno imati priliku da igra na Jadranu, da igra Evropu u bilo kom obliku, da se razvija dalje i da razvija sistem koji je napravila. Ljudima iz KSBIH treba postaviti pitanje ukoliko Igokea dobije ugovor sa Jadranskom ligom čemu onda prvenstvo BiH i ko će igrati tu Jadransku ligu - istakao je Ćorović.

U KK Igokea su razočarani ponašanjem KSBiH koji je, kako ističu, ishitreno donio odluku, dok u isto vrijeme savezi u regionu pokušavaju da zaštite svoje klubove.

- Pogledajte samo primjer Srbije koja je danas izdala neko zajedničko saopštenje, napisala zajednički dopis i uputila ga FIBA i Evroligi da oni riješe svoj sukob. Tako djeluje pravi savez i tako pravi savez štiti svoje klubove, a ne ovako kao što radi KSBIH skrivajući se iza nekog članstva u FIBA svoje klubove stavlja pred suspenziju, i to najveći i najuspješniji klub.

Sportski direktor Igokee upozorio je da bi suspenzija Igokee mogla imati mnogo posljedica, te istakao da će klubovi ABA lige, nakon mnogo uloženog truda prošlog ljeta da organizuju ligu jedni druge da zaštite. On je upozorio da bi izbacivanje Igokee iz takmičenja pod okriljem KSBiH moglo imati katastrofalne posljedice po Ligu BiH.

- Hoće li klubovi iz RS ostati u bh. ligi ukoliko KSBiH izbaci Igokeu? Zašto ne bi osnovali jednu jaku Ligu RS u kojoj će igrati Igokea, Leotar, Mladost, koji igra završnicu bh. lige? Da li bi onda ta liga imala predstavnika u ABA ligi je sada daleko za odgovor, ovo su samo neke opcije koje su moguće kao posljedica izbacivanja Igokee - rekao je Ćorović i na kraju razgovora još jednom osudio ultimatum KSBiH.

- To je jedna kratkovida odluka, u smislu mi smo odgovorni FIBI, mi ćemo vas diskvalifikovati. To ne ide tako! Pokazali su da ne razmišljaju o košarci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.