KOŠARKA

Košarkaški savez BiH uputio pismo FIBA Evropi: Vjeruju da je ispunjen zahtjev

Automatska suspenzija klubu koji nastupi u ABA ligi

E. J.

19.4.2016

Iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine prema Međunarodnoj košarkaškoj federacija (FIBA), odnosno njenom evropskom ogranku, upućen je odgovor na zahtjev da se KSBiH do 20. aprila izjasni da li podržava klubove koji su potpisali, prema FIBA-i, nelegalni sporazum ABA lige i "ECA" (privatna kompanija koja vodi Euroligu i Eurokup).

Bh. savez je, kao što je poznato, među 14 federacija čije su seniorske reprezentacije pod suspenzijom FIBA Evrope, zbog toga što nisu sankcionirale potpisnike sporazuma sa ECA-om, u našem slučaju to je Košarkaški klub Igokea.

Kako smo saznali, u dokumentu koji je upućen u FIBA Evropa ne govori se izričito o sankcijama prema Igokei, već o tome da će predstavnik BiH biti automatski suspendiran ukoliko u sezoni 2016/2017. nastupi u ABA liga, a da, istovremeno, sporni sporazum i dalje bude na snazi.

U KSBiH vjeruju da bi ovakva formulacija mogla zadovoljiti FIBA-u, jer smatraju da u ovom slučaju nije sporan status Igokee, koja je već završila nastup u regionalnom takmičenju, već je pravi problem to što je sama ABA liga prekršila odluke FIBA-e.

Prethodno su iz KK Igokea uputili pismo Savezu u kojem klub iz Aleksandrovca nije povukao sporni potpis.

- Mišljenja smo da je FIBA Evropa ovaj dopis i zahtjev trebala uputiti direktno Skupštini odnosno menadžementu ABA Lige j.t.d. od čije strane je predmetna odluka i donesena, a ne KSBiH, posebno uzimajući u obzir da je upravo FIBA Europa formalno potvrdila osnivačke akte i pravila takmičenja ABA Lige, uključujući i nastupe u Euroligi/Eurokupu.

Naime, upravo je Skupština ABA Lige j.t.d., odnosno svi klubovi koji se u njoj takmiče nedavno donijeli odluku, obvezujuću za sve klubove – osnivače, a kojom isti potvrđuju svoj odabir i opredijeljenje za učestvovanjem u košarkaškim takmičenjima u organizaciji ECA-e u narednim košarkaškim sezonama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.