KOŠARKA

KS SRBIJE UPOZORIO: Povući ćemo podršku ABA ligi

Održana sjednica krovne kuće košarke u Srbiji

A.U.

19.4.2016

Košarkaški savez Srbije upozorio je ABA ligu da će povući svoju podršku tom takmičenju ukoliko ta liga ne povuče podršku Euroligi.

- Imajući u vidu odluku ABA lige da prihvati uslove Eurolige koji su u suprotnosti sa stavovima FIBA-e, a u slučaju da ABA liga ne promijeni stav po navedenom, donesen na sednici Skupštine ABA lige u Zagrebu 20. marta 2016. godine, Košarkaški savez Srbije povlači podršku ABA ligi koju je sa ostalim regionalnim savezima dao na sastanku u Zagrebu u julu 2015. godine – odlučeno je na današnjoj sjednici KS Srbije.

Kako je navedeno, Savez ostaje ostaje pri stavu da je regionalno takmičenje korisno i potrebno za razvoj košarke na ovim prostorima.

Također, KS Srbije donio je odluku da klubovima pod svojim okriljem zabrani igranje u Eurokupu, čime će najviše biti pogođen Partizan koji je dobio pozivnicu za učešće u spomenutom takmičenju, dok je Mega Leks ranije odustao od učešća.

Ovo je nastavak sage zbog sukoba Eurolige i FIBA-e koji u proteklo vrijeme pogađa evropsku košarku.

Kako je rečeno iz KS Srbije, Crvena Zvezda moći će nastupati u Euroligi i naredne sezone, bez da ugrozi nastup Srbije na Eurobasketu.

Ukoliko bi neki klub prekršio ovu odluku, bio bi suspendovan iz članstva u KSS, što bi se odnosilo na sve starosne selekcije.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.