KOŠARKA

HISTORIJSKI POVRATAK CAVSA Cleveland novi NBA prvak

U finalnoj seriji slavili sa 4:3

Aj. B.

20.6.2016

Košarkaši Cleveland Cavaliersa napravili su sjajan povratak i sinoć slavili u sedmoj odlučujućoj utakmici NBA finala. Cavsi su sa 93:89 bili bolji od Golden Statea, čime su došli do svoje prve titule NBA prvaka u historiji kluba.

Sinoćnja utakmica bila je u potpunom egalu tokom cijelog meča. Najbolji pokazatelj tome je da je najveća prednost koju je imao neki tim u susretu bila +8 za Warriorse kod rezultata 54:46 u trećoj dionici. U posljednji period igre Warriorsi su ušli sa rezultatom 76:75. Ključni igrač Cavsa u pobjedi bio je, očekivao, LeBron James, koji je preuzeo odgovornost kad je bilo najpotrebnije.

Kod rezutlata 87:83 za Ratnike, LeBron je izborio faul sa tri slobodna bacanja, koja je realizovao, a već u narednom napadu pogodio je tricu, njegovu jedinu na meču iz pet pokušaja. Klay Thompson je poravnao na 89:89, nakon čega je uslijedio period od preko 2,5 minute bez koševa sa obje strane. James je na minut i 50 do kraja "zalijepio bananu" Iguodali, na šta je cijela dvorana uzdahnula.

Irving je do kraja susreta pogodio tricu za vodstvo Cavsa 92:89, a Warriorsi nisu uspjeli realizovati svoj napad. Do kraja susreta LeBron je pogodio jedno slobodno bacanje za četiri poena razlike na meču i slavlje je moglo krenuti.

Najefikasniji igrač susreta bio je Green sa 32 poena i 14 skokova kod Golden Statea, dok je Curry podbacio sa, za njega, samo 17 poena. Kod pobjedničke ekipe LeBron James je susret završio sa 27 poena, 11 asistencija i 11 skokova, dok je Irving dodao 26 koševa.

Cavsi su došli do svoje prve titule iz trećeg pokušaja, a gubili su u finalima 2005. i 2015. godine. Warriorsi su ostali na svoje četiri titule, a zadnju su osvojili prošle godine. Treba dodati da je Golden State imao vodstvo od 3:1 u seriji, ali su Cavsi vezali tri pobjede i došli do titule.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.