KOŠARKA

Košarkaška reprezentacija BiH završila pripreme u Tuzli

Uoči kvalifikacija za Eurobasket 2017

Fena

3.8.2016

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u tuzlanskom Mejdanu okončala prvi dio priprema uoči kvalifikacija za Eurobasket 2017.

Pod nadzorom selektora Damira Mulaomerovića i njegovih saradnika Siniše Kovačevića i Dževada Alihodžića, reprezentativci su za osam dana imali 13 treninga po dva sata.

Sutra ujutro naša reprezentacija putuje u Sloveniju gdje će 5. i 6. augusta sudjelovati na turniru u Celju, uz selekcije Belgije, Portugala i Slovenije.

- Radili smo dobro i prezadovoljan sam angažmanom svih reprezentativaca. Slijedi nam turnir u Celju, pa glavni dio priprema u Svetom Martinu na Dravi gdje će nam se priključiti Mirza Teletović, a u rad će se uključiti i Jusuf Nurkić - izjavio je za Fenu selektor Mulaomerović.

Svi reprezentativci s puno optimizmom gledaju na predstojeće kvalifikacije i vjeruju da ćemo se, uz sav respekt prema Rusima i Šveđanima, plasirati na Eurobasket 2017. Za pripreme u Tuzli kažu da su bile naporne, ali da su okončane u dobroj atmosferi.

- Svaki početak je težak, pa to važi i za pripreme u Tuzli, koje su bile naporne, ali se i ova faza mora proći. Posljednjih dana intenzitet treninga je smanjen, više smo radili s loptom, a predstojeće turnire u Celju i Skoplju iskoristit ćemo za uigravanje. Još kada nam se priključe Mirza Teletović i Jusuf Nurkić bit će sve puno bolje i s dosta optimizma očekujemo start kvalifikacija – kaže Andrija Stipanović koji dodaje kako dobro zna atmosferu u Mejdanu i vjeruje da će dosta izmijenjena selekcija ostvariti cilj i izboriti završnicu Eurobasketa.

Bilećanin Milan Milošević, koji je reprezentativnu karijeru sticao u Tuzli dok je igrao u Sloboda Diti, također je uvjeren da imamo dobre izglede za plasman na Eurobasket.

- Ovih dana dosta se govorilo o otkazima pojedinih igrača, ali ja bih ponovio ono što je rekao selektor. Koga nema, bez njega se može. To je završena priča i treba da se posvetimo predstojećim turnirima i kvalifikacijama. Respekt suparnicima, ali mi ćemo sami odlučivati o svojoj sudbini - izjavio je Milošević za Fenu.

Mladu gardu reprezentativaca predvodi kadetski biser Džanan Musa. Vrijeme je da konačno zaigra i za najbolju bh. košarkašku vrstu.

- Već sam se navikao na rad sa seniorima, a nadam se da ću uskoro i zaigrati. Imamo tim koji u kvalifikakcijama može svašta napraviti. Kao individua, sve ću učiniti da se plasiramo na Eurobasket – kaže Musa.

Od jučer je s reprezentacijom i Nemanja Gordić, a dva dana punim intenzitetom, nakon bolesti grla, radio je i Emir Sulejmanović.

Jusuf Nurkić je stigao 1. augusta, ali još nije počeo trenirati. Za 3-4 dana očekuje se dolazak Mirze Teletovića.

Prvi test reprezentacija BiH imat će u Celju, 5. augusta, protiv Belgije, dok će dan poslije igrati s pobjednikom ili poraženim iz susreta Slovenija - Portugal.

Već 7. augusta odlaze na drugi dio priprema u Sveti Martina na Dravi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.