KOŠARKA

SABONIS: Musa je košarkaški biser

Jedan od najboljih košarkaša Evrope svih vremena za "Avaz"

E. MASLO

11.8.2016

- Bosna i Hercegovina je dala dobrih košarkaša, sjećam se srčane pobjede u Sloveniji 2013. godine, ali je moja Litvanija prošla dalje. To je sport, zato ga igramo i zato je toliko ljudi na tribinama širom svijeta - rekao je u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” veliki Arvidas Sabonis (Arvydas), najbolji evropski košarkaš svih vremena prema zvaničnom izboru Svjetske košarkaške asocijacije (FIBA).

No, nemoguće je započeti ovaj tekst bez taksativnog nabrajanja svega onoga što je ovaj gorostas, bek od 222 centimetra, izvanrednog pregleda igre i preciznosti, napravio u svojoj velikoj karijeri, koja je mogla biti upropaštena brojnim povredama, ali srećom po sve nas, nije.

Turnir u Riju

Sabonis je, dakle, osvojio devet reprezentativnih medalja što sa Sovjetskim savezom, što s Litvanijom, a među njima poseban sjaj imaju dvije olimpijske medalje - zlato iz Seula 1988. sa Sovjetima i bronza s Litvanijom četiri godine poslije. Zbog bogatog opusa medalja, kojima je on najviše pridonio, čak je osam puta krunisan za najboljeg košarkaša Evrope.

I u NBA ligi sigurno bi ostao upamćen kao jedan od najboljih centara ikada da nije bilo tolikih povreda, ali i ovako ima respektabilnu karijeru u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Dva puta je igrao finale Zapada sa Portlandom, uz prepoznatljivi šut ispod ruku snažnim centrima ili magične asistencije iza leđa. 

Nevjerovatno je prva riječ koju pomisliš na spomen njegovog imena, a tek kada uživo vidiš ovu živu legendu... Jednostavno, ogromni čovjek je svojom pojavom u Olimpijskom selu u Rio de Žaneiru izazivao veliko strahopoštovanje svih prisutnih.

No, oduvijek, naročito nakon što je preživio srčani udar i nakon što je postao predsjednik Košarkaškog saveza Litvanije, podnio ostavku pa se opet vratio na tu funkciju, Sabonis uglavnom ne da pristupa sebi. Novinarima daje vrlo rijetke i uglavnom izuzetno kratke intervjue pa je čak i njegov govor na prijemu u Kuću slavnih trajao čitavih 49 sekundi.

Uz podsmijeh nekoliko kolega koji su prisustvovali i koji se nisu ni uputili prema ovom 51-godišnjem Litvancu, jer otkako je došao u Rio, nije komunicirao sa medijima, morala sam probati iskoristiti priliku.

- Poštovanje, ja sam novinar iz BiH. Odrasla sam gledajući vaše nastupe - bile su moje uvodne riječi.

- Ti odrasla - kroz osmijeh, koji nije mnogo utjecao na izgled njegovog ozbiljnog lica, upitao je, aludirajući na mojih 169 centimetara, koji pored njega izgledaju mizerno.

Ali, pristao je, uz nevjericu drugih kolega, i izdvojio je malo vremena kako bi odgovorio na nekoliko pitanja. Naravno, bio je kratak, brz i pragmatičan, jer je žurio na utakmicu između košarkaša Litvanije i Nigerije, koju su poslije njegovi sunarodnjaci dobili sa 89:80 u okviru grupe B košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama.

Šef košarkaške delegacije u Riju rekao je da je zaista nemoguće bilo šta predvidjeti.

- Četiri godine svi žive za Olimpijske igre i onda dođe takmičenje gdje svako svakoga može pobijediti. Svi igraju košarku, u većini timova ima NBA igrača. Litvanija je dobro počela, ali neću prognozirati ništa, jer se svakog dana u svim sportovima dešavaju velika iznenađenja. Bitno je da su mečevi zanimljivi, da ima publike i da svi uživaju - rekao je Sabonis.

Korak po korak

Na pitanje koje su ambicije Litvanije, odgovorio je da su one uvijek iste i jasne, a to je doći do samog kraja, ali kako je rekao, treba ići korak po korak.

- Olimpijski turnir je jak, a u našoj grupi su i timovi poput Argentine, Hrvatske, Španije... Sve su to atraktivni protivnici i vidjet ćemo šta će biti - rekao je on.

Dotakli smo se i reprezentacije BiH, a rekao je da se ne brinemo, jer je naša zemlja davala i uvijek će davati dobre igrače.

- Bosna i Hercegovina je dala Mirzu Delibašića, to je ogroman doprinos košarkaškoj historiji. Sjećam se i utakmice iz 2013. u Sloveniji, BiH je igrala srčano, dobila nas, ali mi smo se plasirali dalje na Evropsko prvenstvo. Imate lidere koji igraju dobro u NBA Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića, a tu je i mali Musa (Džanan). On je košarkaški biser i bit će mi zadovoljstvo pratiti njegovu karijeru - kazao je Sabonis.

sabonis-ema

Sabonis s našom novinarkom: Rijetko daje intervjue

Neizvjesni mečevi

Nakratko se prisjetio Sabonis i velikih utakmica protiv jugoslavenske reprezentacije, naročito one koju su predvodili Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Žarko Paspalj....

- To su uvijek bili neizvjesni mečevi. Ti su prostori dali dosta vrhunskih košarkaša - rekao je Sabonis.

U Kuću slavnih primljen 2011.

Sabonis je 2011., u društvu Denisa Rodmana (Dennis), Krisa Malina (Chris Mullin), Artisa Gilmora (Gilmore), Risa Gusa Tejtuma (Reece Goose) i Toma Sandersa, primljen u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu. Sabonis je od 1981. do 1995. nosio dresove Žalgirisa, Valjadolida, Real Madrida i Portlanda, a osam puta je proglašen najboljim igračem Evrope.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.