KOŠARKA

MULAOMEROVIĆ: Ja imam hrabrosti ići po rezultat s mladim igračima

S priprema košarkaške reprezentacije

Fena

12.8.2016

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u Svetom Martinu na Muri, Republika Hrvatska, nastavila je pripreme za kvalifikacioni ciklus za nastup na evropskom prvenstvu 2017. godine.

Najbolji košarkaši BiH u miru se pripremaju za kvalifikacije u kojima će snage odmjeriti s košarkaškim velesilama, Rusijom i Švedskom.

Ekipi su se priključili svi igrači, a posljednji je stigao kapiten reprezentacije Mirza Teletović.

Selektor Damir Mulaomerović zadovoljan je prvim dijelom priprema u kojem su igrači dali svoj maksimum da izbore svoje mjesto u ekipi.

- Naporno je i teško, ali ovo su profesionalci koji na terenu daju svoj maksimum. Završili smo dio priprema u kojem smo kombinovali taktiku i fizičku pripemu. Nemam zamjerki prema igračima, sve je za sada idealno. Svi rade kako treba tako da ekipa u ovom trenutku izgleda odlično – izjavio je Mulaomerović novinarima u četvrtak poslije večernjeg treninga.

Mulaomerović naglašava da se u ovoj selekciji BiH nalaze igrači koji su budućnost bh. košarke, a koji će činiti okosnicu reprezentacije u narednom periodu.

- Ja imam hrabrosti ići po rezultat s mladim igračima, a vidjet ćemo koliko daleko možemo doći. U kvalifikacijama nipošto neće biti lako protiv selekcije kao što je Rusija, ali nikako ne treba podcijeniti  ni Švedsku – rekao je selektor.

Osvrnuo se i na pripremni turnir koji je BiH odigrala u Sloveniji, a na kojem je bh. selekcija izgubila od Belgije a zatim savladala Portugal.

- Zadovoljniji sam bio prvom utakmicom protiv Belgija iako smo izgubili. Taj meč smo igrali veoma umorni nakon teškog puta, a poraženi smo u zadnjim minutama nakon što smo primili dvije trojke. Svi su taj meč odigrali veoma dobro, pogotovo ako pogledamo koliko smo se vremena imali spremati. Sada je ekipa kompletna i mislim da će biti sve bolje - objasnio je.

Mulaomerović dodaje da je reprezentacija pri okončanju najbitnijeg dijela priprema, te da će u posljednjem dijelu priprema u Tuzli ekipa raditi najviše na taktici.

Selektorov poziv u posljednji minut odbio je naturalizovani plej Alex Renfroe, a Mulaomerović ističe da BiH bez njega može igrati jednako dobru košarku, međutim da će se osjetiti njegov izostanak na toj poziciji.

- Nemamo druge opcije, vjerujem da ostali igrači mogu nadoknaditi njegov izostanak - zaključio je selektor BiH.

Reprezentacija BiH će igrati prvu kvalifikacionu utakmicu 31. augusta u gostima protiv Rusije, dok 3. septembra u Sarajevu dočekuje Švedsku. Sedam dana poslije na rasporedu je domaći susret protiv Rusije, a posljednji meč kvalifikacija igrat će 14. septembra u gostima protiv Švedske.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.