KOŠARKA

Nurkić: Imam visoke ambicije, želim postati superstar

Bh. košarkaš počinje treću sezonu u NBA ligi

E. J.

24.10.2016

Impresivnim igrama u NBA predsezoni Jusuf Nurkić najavio je da bi u svojoj trećoj godini u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi mogao zablistati punim sjajem.

Bosanskohercegovački centar, lakši za približno 15 kilograma, što je rezultat napornog rada od završetka prošlog šampionata, briljirao je u pripremnom periodu. Bio je među najboljim centrima lige u predsezoni, sa prosjekom od 12,7 poena, 10,7 skokova i dvije asistencije.

Bosanska Zvijer, odnosno “Bosnian Beast”, kako su ga prozvali američki mediji, govorio je uoči starta novog šampionata za francuski portal Basket USA.

Dobra forma

Na pitanje vidi li se već kao NBA veterana, jer ulazi u treću sezonu, uslijedio je samouvjeren odgovor:

- Ovo je moja treća godina. Uvjeren sam da mogu biti lider tima. Pokušavamo napraviti nešto posebno sa mladim igračima koji dolaze i koji su okruženi veteranima. Imamo dobru grupu igrača i pokušat ćemo da onima koji tako ne misle, dokažemo da griješe.

Imali ste prošle sezone povredu, vjerovatno to želite nadoknaditi u ovoj...

- Da. No, povrede su dio života svakog sportiste. S tim sam završio i mislim da sam se vratio jači.

Izgubili ste približno 15 kilograma između dvije sezone. Jeste li pokretljiviji, brži...?

- O tome ne vodim računa. Želim biti u dobroj formi i uraditi što je najbolje za mene. Osjećam se dobro. U najboljem sam stanju od početka karijere i nadam se da će tako biti kroz čitavu sezonu. 

Šta želite poboljšati u novoj sezoni?

- Želim biti bolji u svakom segmentu igre i poboljšati statistiku u svim kategorijama.

Trener Majk Meloun (Mike Malone) cijeni Vaše kvalitete. Kako sarađujete s njim?

- Veoma dobro. Kao što sam rekao, imam visoke ambicije. Mlad sam, ali želim postati superstar. Želim učiniti sve da bih bio najbolji igrač koliko je to moguće. Meloun i ostali treneri pomoći će mi da to ostvarim.

Brz napredak

Vidjeli smo Vaš osmijeh Demarkusu Kazinsu (DeMarcus Cousins) i kako se gurate sa Markom Gasolom (Marc). Otkud Vam toliko samopouzdanje?

- Moraju dokazati da su bolji od mene na terenu. Respektiram svakoga, ali kad igram, ne bojim se nikoga i ničega.

Košarkom ste se počeli baviti kao 14-godišnjak. Sa 19 ste draftovani, sa 20 ste ušli u NBA... Shvatate li da taj Vaš put zvuči prilično nevjerovatno?

- Vjerujem u Boga i vjerujem da se ništa ne dešava slučajno.

Šta Vas je privuklo košarci?

- Moj agent me je pronašao. Rekao mi je da mogu biti veliki igrač. Kako nisam imao šta izgubiti, složio sam se da pokušam. Napredovao sam veoma brzo i sve ostalo je došlo prirodno.

U Nagetsima do 2018.

Nagetsi su, očekivano, aktivirali opciju u ugovoru s Jusufom Nurkićem, što znači da će našeg centra zadržati i u sezoni 2017/2018.

Po isteku ugovora, u julu 2018., Nurkić će moći potpisati za drugu ekipu, ali će ekipa iz Kolorada i tada imati opciju da izjednači uvjete i zadrži ga u svojim redovima.

Prema aktuelnom ugovoru, koji je Nurkić potpisao kao debitant u julu 2014., njegova zarada u predstojećem šampionatu iznosit će 1,9 miliona dolara, dok će za četvrtu sezonu zaraditi 2,9 miliona dolara.

Denver je istu opciju aktivirao i u ugovorima sa dvojicom talentiranih bekova Gerijem Herisom (Gary Harris) i Emanuelom Mudijeom (Emmanuel Mudiay).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.