KOŠARKA

Afere: Košarkaški savez diže kontratužbu protiv Haruna Mahmutovića

Predsjednik Upravnog odbora KSBiH Aleksandar Fulurija potvrdio

E. JESENKOVIĆ

1.11.2016

Tužba Haruna Mahmutovića kojom bivši generalni sekretar zahtijeva da mu Košarkaški savez Bosne i Hercegovine isplati približno pola miliona maraka je potencijalna prijetnja koja bi mogla finansijski uništiti KSBiH i dovesti ga na rub opstanka.

Predsjednik Upravnog odbora KSBiH Aleksandar Fulurija potvrdio je da je Mahmutović tužio Savez, koji će, kako naglašava, znati odgovoriti na pravi način.

Sporni ugovor

- Angažiran je advokat i mi ćemo podnijeti kontratužbu protiv Mahmutovića. U KSBiH su u prethodnom periodu vršene isplate bez zakonskog uporišta i Savez je pretrpio znatnu štetu.

Mi smo saznanja o tome dobili tek nedavno i naša je zakonska obaveza o tome upoznati nadležne institucije, jer bismo, u suprotnom, mogli biti optuženi kao saučesnici u određenim radnjama - kaže Fulurija.

On dodaje da je riječ o približno 200.000 KM, koliko je isplaćeno Mahmutoviću, neovisno o plaćama. Novac je isplaćivan u vrijeme dok je Mahmutović bio na dužnosti generalnog sekretara i to uglavnom na osnovu ugovora o djelu koji, međutim, Mahmutović nije imao s KSBiH?

mahmutovic-harun-ksbih60

Mahmutović: Traži približno pola miliona KM

Ovaj novac mogao bi se vezati jedino za Mahmutovićev ugovor o radu, ali to nije bio slučaj, dijelom i zbog toga što su na ovaj prihod uplaćivani znatno manji porezi i doprinosi, kao da je riječ o ugovoru o djelu.

I sam ugovor o radu iz jula 2010. godine, na koji se Mahmutović poziva, tražeći još pola miliona, vjerovatno će biti predmet spora, jer tadašnji predsjednik Upravnog odbora Nihad Imamović tvrdi da ga on nije potpisao.

Pa i da jeste, zaista nebulozno zvuči da uposlenik jedne krovne bh. sportske organizacije, koje po pravilu kubure s finansijama, ima pravo na naknadu od 20 procenata svih sponzorskih i donatorskih ugovora koje realizira Savez!

Znači, ne od ugovora ili sponzorstava koje sam osigura, već od svega što stigne u Savez, makar se radilo i o donacijama ili namjenskim sredstvima!

Drugi mandat

- Ovo je moj već drugi mandat u Upravnom odboru, a ja taj ugovor nikad nisam vidio niti ga je bilo ko ikada spomenuo prije ovih dešavanja. I bivši predsjednik Imamović tvrdi da potpis na ugovoru nije njegov.

Poznajem ga kao ozbiljnog čovjeka i ne postoji razlog da mu ne vjerujem - ističe Fulurija, koji ne želi govoriti o tome kakav bi mogao biti sudski ishod.

- Ako sud kaže da Mahmutović zaslužuje taj novac, mi ćemo to poštovati, samo ćemo tada znati ko je pričao da radi maltene džaba, a imao je, ustvari, najveći honorar u državi - rekao je Fulurija.

Nadzorni odbor

Fulurija kaže da mu tek sada postaje jasno zašto je izbjegavana tema o formiranju Nadzornog odbora KSBiH.

- Još prije nekoliko godina sam tražio da se formira Nadzorni odbor koji bi utvrdio pravo finansijsko stanje u KSBiH. To je dugo izbjegavano, a sada vidim i zašto. Njihov izvještaj otkrio je mnogo netransparentnosti u radu - kaže Fulurija.

fulurija

Fulurija: Otkrit će se istina

Uporediti podatke

Bez obzira na aktuelna dešavanja, predsjednik Upravnog odbora uvjeren je da će KSBiH stabilizirati stanje.

- Naredni finansijski izvještaj pokazat će kolike su uštede napravljene ove godine. Bit će zanimljivo uporediti te podatke s nekim ranijim i vidjeti kako su tada trošene pare - tvrdi Fulurija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.