KOŠARKA

Nenad Marković za "Avaz": Nisam kandidat za selektora

Legenda bh. košarke i atuelni trener turske Karšijake

E. JESENKOVIĆ

3.11.2016

Kad god se u posljednjih desetak godina pokrenula tema izbora selektora Bosne i Hercegovine, njegovo ime bilo je prvo na listi kandidata. Nenad Marković upisao se za igračkih dana u historiju reprezentacije BiH kao jedan od najboljih košarkaša koje je naša država ikada imala.

I kao sve uspješniji trener, Marković se dovodi u vezu s bh. timom, a tako je i danas, kada su “Zmajevi” ponovo bez kormilara (Damir Mulaomerović podnio je ostavku sredinom septembra, nakon kvalifikacija za Evropsko prvenstvo).

- Iskreno, već sam jednom bio selektor i bio bih nepošten da kažem da me sada ta pozicija interesira. U ovom momentu nisam u situaciji da razgovaram o toj temi i da donosim bilo kakve odluke - kaže aktuelni trener turskog prvoligaša Karšijake (48) za naš list.

Ružna slika

Iako, kako kažete, niste kandidat za selektora, ipak ste previše toga prošli u dresu BiH da bi Vam bilo svejedno šta se dešava u i oko reprezentacije, pogotovo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo...

- Sigurno mi nije svejedno. No, zbog nekih svojih obaveza, gledao sam samo jedno poluvrijeme u kvalifikacijama, i to prvo protiv Rusije, koje smo vodili. Zbog toga se ne mogu upuštati u neku detaljniju analizu.

Ono što mi prvo upada u oči jeste da smo prošle godine bili hit kao kadetski prvaci Evrope, da su svi pričali o Džananu Musi, Njegošu Sikirašu, Saniju Čampari... a sada o nama portali i novine u Evropi pišu zbog sukoba na terenu između NBA igrača, kapitena (Mirza Teletović, op. a.) i najperspektivnijeg mladog igrača (Musa). Poslali smo ružnu sliku u svijet.

Mnogi su na stub srama pribili i Damira Mulameorovića, koji je odmah po završetku kvalifikacija podnio ostavku, a optuživan je za sve i svašta, možda čak i najmanje za ono što mu je bio posao...

- Ne znam kakvi su odnosi vladali, da li je on imao neke medije protiv sebe ili ne, ali glupo je da se Muli spočitava to što je igrao za Hrvatsku. Mula je moj drug i kolega, znam koliko bi on volio da je mogao igrati za BiH, ali u tim godinama i u takvoj situaciji desilo se to što se desilo.

Šansa mladima

Smatrate li da je Mulaomerović mogao učiniti više u reprezentaciji, pogotovo kada su izbili navidjelo mnogi problemi i nedisciplina u ekipi?

- I Mulaomerović, i ja, i svi drugi treneri na svijetu, pa i oni najbolji, prave greške. I to svakodnevno. Na kraju, bitan je samo rezultat. Mi nismo ispunili cilj, nismo otišli na Eurobasket, treba izvući pouke i krenuti dalje.

Što se tiče ostalog, pa u reprezentaciji se uvijek ide nekom linijom manjeg otpora, da se igrači ugodno osjećaju, da im se pruži dodatna motivacija, da se napravi atmosfera, pa se neke stvari i toleriraju... No, u većini slučajeva sve se to treneru obije o glavu. Jednom se i meni razbilo.

Znači li to da je jedini lijek dovesti trenera čvrste ruke, koji neće tolerirati nikakvo ispadanje iz kolektiva?

- Ovo što sam rekao znači da igrači moraju shvatiti da im ne trebaju treneri, navijači, Savez... da bi ih motivirali. Oni sami moraju biti svjesni toga da, kad obuku dres reprezentacije, preuzimaju veliku odgovornost, da se moraju ponašati u skladu s tim i da moraju biti spremni da ginu za svaku loptu.

Pa i ovo što se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo, ne mora biti toliko loše. Otvara se prostor da se maksimalno forsiraju mlađi igrači, koji bi u narednih deset godina trebali predvoditi reprezentaciju.

Pravi novi tim

Od ove sezone vodite Karšijaku, koja je 2015. godine bila prvak Turske, ali sada ni budžetom ni igračkim kadrom nije na tom nivou...

- Nije ni blizu tome, jer je plaćen ceh igranja Eurolige. No, sve sam to znao kad sam dolazio. Pravimo novi tim, zadržali smo trojicu mladih domaćih igrača, potpisali šest stranaca. Ući u plej-of, među osam, bio bi veliki uspjeh, ali to neće biti lako ostvariti, jer je turska liga veoma jaka.

Fenerbahče, Galatasaraj, Efes i Darušafaka su glavni favoriti, potom slijede Bešiktaš, Banvit, pa i Tofaš, koji ponovo ima veliki budžet. Tad na red dolaze svi ostali, uključujući i moj tim.

Vodio i juniore

Marković je u trenerskoj karijeri, prije Karšijake, vodio sarajevsku Bosnu, grčke klubove Panionios i Dramu te turski Trabzon.

Selektor seniorske reprezentacije BiH bio je u ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2007. Naše juniore predvodio je prije četiri godine do plasmana u najviši rang evropske košarke - A-diviziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.