KOŠARKA

Afere: Bosni prijete sankcije FIBA-e

Bh. klub na udaru Međunarodne košarkaške federacije

Autor:E. JESENKOVIĆ

10.11.2016

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) postavila je 23. novembar kao krajnji rok do koga Košarkaški klub Bosna Royal Jelly mora postići sporazum o izmirenju dugovanja Nikoli Vučuroviću.

Ukoliko to ne bude ispoštovano, FIBA je najavila sankcije prema sarajevskom klubu, u rasponu od finansijske kazne do zabrane takmičenja!

Raskid ugovora

Najnoviji je to zaplet u sporu koji je počeo još u novembru 2009., kada su “Studenti” otpustili Vučurovića.

Crnogorski igrač je odgovorio tužbom FIBA-i, koja je u maju 2011. zabranila Bosni dovođenje igrača iz inozemstva sve dok Vučuroviću ne isplati približno 180.000 KM na ime raskida ugovora, plus kamate.

U Bosni su smatrali da su “slučaj Vučurović” riješili sporazumom sa KK Royal iz oktobra 2014., odnosno ustupanjem na privremeno korištenje imena i znaka drugom pravnom subjektu (tadašnji A-1 ligaš iz Sarajeva, KK Royal), neopterećenog dugovanjima, između i ostalih i prema Vučuroviću.
Ipak, FIBA je nakon nekoliko Vučurovićevih dopisa u kojima se ukazuje da se, praktično, radi o istom klubu, samo pod drugim nazivom, povela svojevrsnu istragu koja je rezultirala jučerašnjom odlukom.

Sporan sporazum

Iz FIBA-e navode da se KK Bosna (stari klub) povukao 2014. iz lige zbog bankrota, a da je Košarkaški savez BiH odobrio da se kao zamjena u takmičenje uključi KK Royal. Nakon toga su dva kluba zaključila sporazum o saradnji u kojem je “stari klub prodao ime novom” i stvoren je KK Bosna Royal.

FIBA konstatira da to nije jedina veza između ova dva subjekta nego navodi i imena igrača koji su nastupali za oba kluba, a poziva se i na zvaničnu klupsku internetsku stranicu kluba, na kojoj je “nemoguće uočiti razliku između novog i starog kluba”.

FIBA uporište za kaznu nalazi u propisu prema kojem “dodatne sankcije mogu biti izrečene ili zbog osoba koje su direktno ili indirektno povezane s klubom ili zbog sličnosti sa pravnog ili sportskog aspekta”.

Zabrana transfera

Međunarodna košarkaška federacija navodi da se zabrana registracije igrača koji su u momentu kazne u “slučaju Vučurović” (maj 2011.) nastupali u inozemstvu, odnosi i na KK Bosna Royal. Ipak, ovaj klub je u posljednje dvije godine angažirao niz igrača izvan granica naše države nakon što je iz KSBiH ranije upućen dopis da je riječ o ekipi koja nema veze s KK Bosna.

21,6 miliona KM iznosili su troškovi KK Bosna između 2004. i 2013., utvrdila je revizija

5,3miliona KM iznose dugovanja kluba

81 fizičko lice potražuje novac od Bosne

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.