Elmedin Kikanović: Vrijeme je da se ostvarimo kao roditelji

NI RIJEČI O SPORTU Košarkaški reprezentativac o životu u Berlinu sa suprugom Marinom

Adela BEVANDA

Od kada je 2015. potpisao dvogodišnji ugovor za Albu, bh. košarkaški reprezentativac Elmedin Kikanović briljira u njemačkom klubu. Tuzlaku, koji je svoje prve koševe postigao u dresu Slobode, zaista prija život u Berlinu, a najveću podršku daje mu supruga Marina, s kojom je ljetos proslavio dvije godine braka, a nedavno i osam godina ljubavne veze.

Prije Berlina, igrao je u Rusiji pa mu život u nešto toplijim krajevima, kako ističe, mnogo više odgovara, a evropska metropola nudi im sve što je jednom paru potrebno.

elmedin-i-marina-kikanovic-5

- Ovo je jedan od najljepših gradova u Evropi za život. Naravno da je nakon četiri godine života u Rusiji ovo velika promjena za nas, jer smo bili daleko i od naše zemlje i od naših porodica. Ali, eto, sada smo itekako zadovoljni. Grad nam nudi sve što čovjek može poželjeti, ništa nam ne fali. Doduše, nedostaju nam porodica, prijatelji, ali i ovdje ima naših ljudi. Već smo dugo u inozemstvu tako da smo se navikli na moj profesionalni život - ističe Kikanović, koji je iz Berlina govorio za “Dnevni avaz” između treninga, a s njim je bio i pas Mini, koji se, kako kaže, bolje adaptirao u Njemačkoj nego u hladnim krajevima Rusije.

Zgusnut raspored

Bračni par Kikanović proveo je ovo ljeto u Grčkoj te u Dominikanskoj Republici. Ljeto iskoriste na najbolji mogući način, jer je zima rezervirana za košarku.

- Trudimo se da svake godine izaberemo neku novu, zanimljivu i atraktivnu lokaciju. Zima, s obzirom na zgusnut raspored, nije iskorištena, jer tokom zimske pauze imamo maksimalno dva ili tri dana slobodno. To nam ne obećava duži odmor, ali u ljeto, kada se završi sezona i imamo skoro dva mjeseca slobodna, koristimo to vrijeme za posjetu našim porodicama u Tuzli, Beogradu i Aranđelovcu, odakle su Marina i njeni roditelji. Naše porodice se odlično slažu, a to vrijeme koje provodimo s njima, izuzetno nam je važno. Zbog toga se najviše radujemo ljetu, ali sve to proleti vrlo brzo i nakon toga slijedi deset mjeseci mog profesionalog života – poručuje Elmedin.

elmedin-i-marina-kikanovic-4

Magistrica prava i vrhunski sportista pod jednim krovom funkcioniraju i više nego dobro, a zanimljivo je da je i Elmedin svojevremeno zakoračio u svijet prava.

- Pokušao sam studirati pravo i tako smo se i upoznali na Pravnom fakultetu u Beogradu. Pokušao sam, međutim, nije mi baš išlo sport i pravo zajedno. To iziskuje vrijeme za učenje i pripremanje ispita, kojeg ja nisam imao. Jednostavno sam bio u situaciji da biram. Izabrao sam košarku i nisam se pokajao – govori nam košarkaš koji je od 2007. nastupao tri godine za beogradsku Crvenu zvezdu.

Veliki šok

Marina ne propušta nijednu utakmicu svog supruga. Bodri ga čak i na gostujućim nastupima.

- Marina je energična i kreira sve naše slobodne trenutke na najzanimljiviji način, najviše što se tiče upoznavanja grada u kojem sada živimo. Kada imamo slobodan dan, odemo i u neko mjesto pored Berlina. Upoznajemo malo više i Njemačku, a Marina je u potpunosti posvećena meni i košarci. Shvatam da i njoj nije lako, ali to je naš izbor. Marina je uvijek tu i lakše je kada je tu, a kada smo na gostovanjima, znam da je uz TV ili livestream - kaže Kikanović.

elmedin-i-marina-kikanovic-3

Za našeg reprezentativca najbitnija je činjenica da je Marina bila tu i u njegovim najtežim trenucima. Dok je nosio dres Crvene zvezde Kikanović je suspendiran na godinu zbog potvrđenog korištenja dopinga. Bio je to veliki šok za njega.

- Sve situacije proživljavamo zajedno. Bila je upoznata sa svim mojim situacijama i znala je da su moje krivice minimalne i da sam se, jednostavno, našao u takvoj situaciji, kao i cijela moja porodica. Ali, izborili smo se zajedno i nastavili dalje – zaključuje bh. reprezentativac i otkriva nam da je, nakon više od dvije godine braka, vrijeme da se ostvare i kao roditelji.

Nema mjesta ljubomori

I Elmedin i Marina imaju profile na Facebooku, ali na Instagramu imaju zajednički profil.

- To je mjesto za fotografije i nemamo šta da krijemo jedno od drugog. Nema mjesta ljubomori. Zajedno smo više od osam godina, zar ne mislite da bi bilo glupo da postoji ljubomora – ističe Elmedin.

elmedin-i-marina-kikanovic-2

Bez mesa ne mogu zamisliti obrok

- Marina ispunjava moje želje u kuhinji, tako se na nedjeljnom ručku obično mora naći neki komad mesa. Bez mesa ne mogu zamisliti obrok. Kako najviše volim janjetinu, to bude neki sočan obrok s krompirom – kaže nam Elmedin kroz smijeh.

Jasmin Hukić vjenčani kum

Dok traje sezona Kikanović baš i nema vremena za druženje s kolegama iz reprezentacije. Bivši kapiten Jasmin Hukić njegov je vjenčani kum.

- I on je još aktivan, ali ne u reprezentaciji. I ostali igrači tokom sezone nemaju vremena za posjete drugima. Uglavnom se družimo tokom ljeta, ali se često čujemo. Uglavnom se čujem s onima s kojima dugo nastupam u reprezentaciji, a to su Milan Milošević, Nemanja Gordić, Andrija Stipanović – kaže Kikanović.

NA VRH

Podijeli članak na