KOŠARKA

Šta se dešavalo u KK Bosna: U klubu su se gađali nenormalnim ciframa

Legendarni trener pratio dramu

Autor:E. J.

14.11.2016

Vijest o mogućem gašenju kluba kojeg je 1979. godine predvodio do titule prvaka Evrope, zatekla je Bogdana Tanjevića u porodičnoj kući u italijanskom Trstu.

Iako je stotinama kilometara daleko od Sarajeva, legendarni trener pratio je dramu koju proživljavaju "Studenti" nakon odluke da je Košarkaški klub Bosna Royal Jelly, svojevrsni naasljednik izvornog KK Bosna, dužan platiti približno 180.000 KM bivšem igraču Nikoli Vučuroviću.

Pokušao pomoći

Čak je, kaže, pokušavao posredovati kod crnogorskog igrača i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) da se postigne dogovor kako bi se izbjeglo ono što je sada već izvjesno - a to je raskid ugovora između dva kluba, kojim se Royal lišava Bosninog duga, a bivši prvak Evrope ostaje bez takmičarskog statusa.

- Koliko sam mogao, borio sam se. Zvao sam Vučurovićevog advokata, zvao sam Zorana Radovića iz FIBA-e, koja je, također, pokušala posredovati da dvije strane naprave neku vrstu dogovora, barem o plaćanju u više rata... No, za Bosnu su i deset hiljada eura velike pare i dogovora nije bilo - objašnjava Tanjević, kojeg, kaže, srce boli zbog sloma sarajevskog kluba.

- To je bolno, posebno meni. Da je nekako moguće sve probleme u Bosni i Hercegovini svesti u ovaj Bosnin, bilo bi manje bolno, ali nažalost, činjenica je da još dramatičniji i veći problemi postoje u ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu... - dodaje Tanjević.

tanjevic-licnost80

Tanjević: Nije iznenađen

Boša kaže da ovakav rasplet, nažalost, nije iznenađujući s obzirom na to šta se sve u KK Bosna dešavalo u prošlosti.

- To je bilo vrijeme kada su se u klubu gađali ciframa koje su zaista nenormalne za Bosnu, čak i da su dovodili igrače iz NBA lige. To je bilo neprirodno.

Da je neko takve ugovore garantirao vlastitim novcem, to bi bilo uredu. No, druga je stvar kad se potpisuje na budžet kluba, koji se ionako teško skuplja - kaže aktuelni selektor Crne Gore.

Jedini spas

Kao jedini spas, trofejni trener vidi mogućnost ulaska privatnog kapitala u klub.

- Činjenica je da više neće biti sistemskih sredstava kojima bi se mogao vraćati dug i finansirati tekuće obaveze. Jedino rješenje je dati klub u ruke sposobnih privatnika koji bi uložili vlastiti novac, a siguran sam da ih ima u Sarajevu - rekao je Tanjević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.