KOŠARKA

Situacija u KSBiH je posljedica nemara i kriminala iz predhodnog perioda

Dubravko Barbarić za Avaz

Autor:E. JESENKOVIĆ

17.11.2016

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine u burnoj 2016. godini, uprkos svim poteškoćama i opstrukcijama, uspio je izvesti na međunarodnu scenu čak sedam reprezentativnih selekcija.

Do kraja godine očekuje se još učešće seniorki u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kao i juniora na EP-u do 18 godina u Turskoj. No, saznali smo da je račun Košarkaškog saveza BiH ponovo blokiran zbog novih izvršnih presuda zbog dugovanja pa se postavlja pitanje hoće li to ugroziti predstojeće reprezentativne nastupe.

Nema iluzija

- Istina je da je sada Javno kantonalno preduzeće ZOI '84 blokiralo račun KSBiH zbog potraživanja iz 2008. godine. Ostao je mali dio glavnice da se plati i to ne osporavamo, ali smo razočarani činjenicom da jedno javno preduzeće ne želi da se odrekne kamata u iznosu od približno 15.000 KM, pravdavajući to svojom teškom finansijskom situacijom - kaže Barbarić te dodaje:

- Nadamo se da ćemo uspjeti postići i dogovor, tim prije što je u pitanju preduzeće koje radi u javnom interesu. Ipak, ako dogovor i ne bude postignut, nema brige da će biti ugrožen nastup bilo koje od selekcija do kraja godine, jer ću sve što im bude trebalo, pokriti ja, osobno, ne očekujući da će mi se bilo ko pridružiti u namjeri da spasimo bh. košarku. Te se iluzije čovjek brzo riješi kad se počne baviti sportom u BiH.

Barbarić naglašava da je ovo već peta izvršna sudska presuda protiv Košarkaškog saveza BiH zbog dugovanja napravljenih u mandatu njegovih prethodnika.

Kaže da do kraja godine očekuje još dvije blokade zbog obaveza koje su, također, ranije nastale i koje su već presuđene i sada dolaze na naplatu.

Prekinuti krug

- Situacija u KSBiH je posljedica nemara i kriminala iz prethodnog perioda. Šokiran sam nonšalantnim načinom na koji su pojedinci pokušavali prikriti stvarno i katastrofalno finansijsko stanje.

Ova matrica ponašanja očito se stalno ponavlja, vrijeme je da se utvrdi odgovornost pojedinaca da bi se taj krug prekinuo i da bi se lakše krenulo naprijed.

Ipak, nijedna aktivnost Saveza nije trpjela zbog ovakvog stanja i zamki koje su postavljene da se u cijelosti uruši jedan sportski savez s krajnjom namjerom prikrivanja nedozvoljenih radnji - izjavio je Barbarić, koji je u aprilu preuzeo mjesto generalnog sekretara, i to na volonterskoj osnovi, bez ikakvih primanja, odnosno finansijskih obaveza KSBiH prema njemu.

Tužba protiv Mahmutovića

Nezvanično saznajemo da će Košarkaški savez BiH u narednim danima podnijeti kontratužbu protiv Barbarićevog prethodnika Haruna Mahmutovića, koji je već tužio KSBiH, potražujući približno pola miliona maraka, koliko Savez, navodno, duguje njemu.

S druge strane, kako nam je ranije rekao predsjednik Upravnog odbora Aleksandar Fulurija, u Savezu smatraju da je Mahmutoviću bez osnova isplaćeno više od 200.000 KM.

Saznali smo da postoji i sumnja da u ranijim izvještajima, uz utvrđena dugovanja, nisu navedene obaveze KSBiH u vrijednosti od više od 250.000 KM po raznim osnovama, pa bi tek dubinska revizija trebala prikazati stvarno finansijsko stanje, vjerovatno i lošije od do sada utvrđenog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.