KOŠARKA

Ponovo sam se 'napalio' na trenerski posao

Tanjević: Raduje ga povratak Bosne

Piše: E.J.

28.7.2017

Bogdana Tanjevića i dalje pokreću enormna energija i ljubav prema košarci. Boša je bio jači od bolesti pa je, nakon privremene penzije, ponovo pun elana i snage. 

Nakon nekih "privremenih" angažmana, kojima je, kako kaže, kratio ljetne mjesece, Boša se prošle godine prihvatio posla selektora Crne Gore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje je uspješno prošao.

Poznavajući legendarnog sarajevskog trenera (rođen je u Pljevljima u Crnoj Gori, ali se još kao četverogodišnjak sa porodicom doselio u bh. prijestonicu), a pogotovo njegovu motivaciju i volju, od Crnogoraca se mnogo može očekivati i na završnici EP-a krajem avgusta...

Dva mjeseca

- Nisam ni planirao više da se bavim trenerskim poslom, ali su mi iz Saveza Crne Gore došli sa prijedlogom da tokom ljeta vodim ekipu na svojevrsnim olimpijskim igrama malih zemalja.

S igračima iz republičke lige "išamarali" smo Island, koji je išao na Eurobasket, a ja sam se ponovo "napalio" na trenerski posao. Tad su mi predložili da budem i trener prave reprezentacije i ustanovio sam da mi prija da dva mjeseca godišnje budem pod stresom, ali stresom koji život čini životom - kaže Tanjević za naš list.

Ta ovogodišnja dva mjeseca stresa upravo ste počeli pripremama za Eurobasket. Crna Gora nije do sada imala previše uspjeha na završnicama, možete li promijeniti tu tradiciju?

- Možemo mnogo postići. Ohrabren sam kvalitetom, a pogotovo atmosferom, kako radnom, tako i unutrašnjom, odnosima među igračima. Ovo je ozbiljan sastav i veoma mlad. Osim Suada Šehovića, koji ima 30 godina, ostatak tima čine uglavnom mlađi košarkaši.

Vaš najjači adut u reprezentaciji trebao bi biti NBA centar Nikola Vučević...

- To je vrhunski košarkaš i veoma kulturna i skromna osoba. Spada među ljude koji imaju mnogo, ali se ne rasipa, ne provocira one koji nemaju. I ovdje, u reprezentaciji, jedan je od onih koji sve rade za dobrobit ekipe.

Inače, Nikola je vezan za Sarajevo i po ocu Bori, koji je ovdje postao i igrač i čovjek, kao i po majci. Moram istaknuti Amerikanca Tajrisa Rajsa (Tyrece Rice), koji je, također, došao veoma pozitivan i motiviran na pripreme.

Pretpostavljamo da pratite reprezentaciju BiH, koju vodi Vaš veliki prijatelj Duško Vujošević. Vjerujete li da je to pravi potez?

- Sigurno. Kako godine odmiču, mnogo više gledam nečije ljudske nego, da ih tako nazovem, tehničke vrijednosti. I Dule je moj drug po toj osnovnoj karakteristici, a to je da ima veliku ljubav prema svemu što je dobro i vrijedno.

Po svom kulturološkom opredjeljenju, on je ovdje više nego dobrodošao. Uz sve to, vrhunski je trener, što i sada pokazuje sa značajno podmlađenom reprezentacijom BiH.

Korak naprijed

I Vaša Bosna lagano se vraća, ma koliko teško bilo nakon sunovrata koji je klub doživio prije nekoliko godina...

- Vidim da se vraća i to je veoma ohrabrujuće. I kakva god bila ta ABA 2 liga, opet je korak naprijed. I ljudski faktor je bitan, a direktor Bosne Damir Krupalija veoma je draga, inteligentna osoba, sa svjetskim pogledima i mnogo entuzijazma.

Ogromne zasluge u povratku Bosne imao je trener Dušan Gvozdić, sad čujem da je napustio klub i to je velika šteta.

Radončić je vrhunski talent

U seniorsku vatru ste još prošle godine gurnuli talentirano krilo Dinu Radončića. Da li će 18-godišnji igrač Real Madrida dobiti priliku i ove godine u reprezentaciji?

- Dino je dobio značajnu šansu u kvalifikacijama. Igrao je po dvadesetak minuta, izborio se za taj status i imat će priliku da se sada nametne još i više uoči Eurobasketa. On je odličan momak, ozbiljan, vrhunski talent koji je prošlu sezonu iskoristio za dodatni napredak. Veoma je bistar i zreo za svoje godine.

Teška grupa na EP-u

Crnogorci će, pod vodstvom Tanjevića, na završnici Evropskog prvenstva (31. avgust - 17. septembar) igrati u grupi C u rumuskom Klužu. Pored domaćina Rumunije, rivali u borbi za četiri mjesta koja vode u osminu finala bit će im još selekcije Španije, Hrvatske, Češke i Mađarske. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.