KOŠARKA

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine posluje u nemogućim uvjetima: Poreznici opet pokupili sav novac s računa

Piše: E.J.

9.8.2017

Pojedini članovi Upravnog odbora svojim sredstvima sprečavaju potpuni krah Saveza, koji plaća cijenu lošeg poslovanja iz ranijeg perioda, kada su nagomilani veliki dugovi 

Možda smo slabo informirani, ali u skorijem periodu nismo pročitali vijest da su, recimo, ermenski, švedski ili slovački savez predmet istrage tamošnjeg tužilaštva, da ih kontroliraju finansijske i druge inspekcije, da im poreznici plijene imovinu i blokiraju račune...

Nema podrške 

Stoga je za Košarkaši savez Bosne i Hercegovine, na koji se odnosi sve to, a ne na saveze naših rivala u tekućim pretkvalifikacijama za Svjetsko seniorsko prvenstvo 2019., uspjeh ne samo kad neka naša selekcija pobijedi nekoga, nego je podvig i da uopće i dođemo u situaciju da se takmičimo.

Pisali smo već mnogo o tome kako je i zbog čega KSBiH doživio finansijski kolaps, kako su pojedinci sami sebi isplaćivali novac bez valjanog pokrića, kako je napravljen milionski porezni dug... što su utvrdile inspekcije i Finansijska policija. 

I dok Tužilaštvo utvrđuje ko je i kako radio u KSBiH, dotle poreznici rade svoje.

Jednom su već s računa Saveza pokupili 27.000 maraka, uz prijetnju zapljene imovine zbog približno 650.000 KM duga za neplaćeni porez na dodanu vrijednost (PDV) u periodu od 2011. do 2016. godine, a prije nekoliko dana su to ponovili.

Srećom po KSBiH, na računu je bilo tek nešto više od 500 KM (mada je pitanje je li uopće sreća da se na računu jedne ozbiljne organizacije, koja u pogonu ima čak sedam selekcija, nalazi ta skromna svota), ali je sama činjenica da u svakom momentu poreznici mogu zaplijeniti sav novac govori da se naša krovna kuća košarke, od koje je ruke digla većina institucija koje bi trebale pomoći, nalazi u gotovo bezizlaznoj situaciji.

- To je tačno, poreznici jesu uzeli novac s računa zbog duga, a slobodno možete napisati da Savez i reprezentacije u ovom momentu opstaju samo zahvaljujući tome što pojedini članovi Upravnog odbora svojim novcem sprečavaju potpuni krah - rekao nam je jedan od čelnika KSBiH, uz molbu da mu ne spominjemo ime.

Jedino otužnije od trenutne agonije u KSBiH djeluju istupi pojedinaca koji su nekada bili angažirani u Savezu, a danas gotovo pa likuju zbog poraza naših selekcija.

S njima bi, valjda, sve bilo bolje, baš kao što je bilo našim zlatnim kadetima prije dvije godine na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, kada im je prijetilo izbacivanje zbog neplaćene kotizacije.

Spriječili bruku

Tada su privatnici sakupili novac i spriječili bruku. Još je veća, međutim, bruka bila to što su u svojim izvještajima poreznici utvrdili da je u momentu dok je Savez, navodno, bio bez novca za kotizaciju jedan od tadašnjih uposlenika KSBiH sebi, u dvije odvojene uplate (četiri dana prije i sedam dana poslije prijetnje FIBA-e), uplatio 7.000 KM na ime ugovora o djelu, koji, međutim, niko iz Saveza i poreznih institucija nije vidio?

2,5

miliona KM iznose dugovanja KSBiH, od toga približno polovina na ime poreza 

260

hiljada KM iznose približno troškovi na isplate po ugovorima o djelu i sa kartica Saveza, za koje, međutim, ne postoji odgovarajuća dokumentacija

7

selekcija ove godine u pogonu će imati KSBiH, od kojih četiri u ženskoj i tri u muškoj konkurenciji


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.