KOŠARKA

Renfro lumpovao cijelu noć pa otjeran iz ekipe

E. JESENKOVIĆ

14.8.2017

Pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počeli smo bez većine najiskusnijih košarkaša, koji su otkazali nastup, a završit ćemo ih bez još jednog od ključnih igrača.

Aleks Renfro (Alex Renfroe) izbačen je iz reprezentacije Bosne i Hercegovine zbog, kako je saopćeno iz Košarkaškog saveza BiH, "teškog prekršaja timske discipline, koju je napravio u noći nakon izgubljene utakmice protiv Švedske".


Nova praksa

- Ovaj potez najavljuje novu praksu kada je u pitanju reprezentacija, da za nju mogu igrati samo oni koji su spremni da se žrtvuju za Bosnu i Hercegovinu, da poštuju timsku disciplinu i da između treninga i utakmice ne ruše ono što se na treningu izgradi - saopćeno je iz KSBiH.

Mnogi mediji prenijeli su jučer da je 31-godišnji Amerikanac s bh. pasošem, poslije subotnje utakmice u Zenici, viđen u društvu manekenke i voditeljice Danielle Mijatović, kao i da je bio i u jednom lokalnom klubu u Zenici.

Navodno se jučer ujutro nije pojavio ni na doručku s ostalim reprezentativcima, nakon čega je stručni štab odlučio da na njega više i ne računa.

"Zmajevi" su u Tuzlu, odakle će otputovati na gostovanje Slovačkoj u Bratislavi, otputovali bez Renfroa, kojeg će u ekipi zamijeniti plejmejker Igokee Darko Talić.

Posljednji nastup

Podsjetimo, nakon drugog poraza od Šveđana (72:88), šanse naših košarkaša da osvoje jedno od prva dva mjesta u grupi A, koja vode u glavnu fazu kvalifikacija, značajno su opale.

No, iz KSBiH saopćeno je da odstranjivanje Renfroa iz tima ne znači će bh. reprezentacija odustati od borbe za plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, već najavljuju da će se u preostala dva susreta ekipa boriti do posljednjeg daha kako bi ostvarila željeni cilj.

I kad se pogleda statistika, ali i igra, pogotovo protiv Švedske, gubitak Renfroa neće biti preveliki gubitak (približno pet poena i četiri asistencije za 29 minuta po meču), pogotovo kad se zna da je Amerikanac nevoljno i došao na pripreme.

Zbog prinove u porodici, prvobitno je otkazao dolazak, a poslije je ipak stigao, i to dvije sedmice nakon ostalih igrača. Potom je u jeku kvalifikacija objavljeno da će Renfrou ovo biti posljednji nastupi u dresu BiH, ali je malo ko slutio da će oproštaj uslijediti već u Zenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.